XIV Международен фолклорен фестивал във Велико Търново
XIV Международен фолклорен фестивал във Велико Търново / netinfo
С дефиле на участниците започва XX-ят Международен фолклорен фестивал, който се провежда във Велико Търново от днес до 29 юли. Дефилето започва в 18.00 часа по главната улица "Васил Левски". В 19.00 часа е представянето на съставите пред сградата на Община Велико Търново, а официалното откриване на фестивала е от 20.00 часа в Летния театър. 

Международен фолклорен фестивал
netinfo

Танцови ансамбли от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, О-в Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и България ще представят фолклора на страните си в рамките на фестивала.

Тази година ще се проведат общо 25 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Казанлък, Трявна и други градове, като 8 от тях ще са на открито в Летен театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново.  ХХ-ят Международен фолклорен фестивал – Велико Търново се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България. Организатори са Национална Секция на CIOFF България и Община Велико Търново.

Сред участниците са Академията за танцово изкуство и международният състав „От душата“ от Аржентина. Групата се създава на 11 април, 2011 година,  а основател и настоящ директор е преподавателката по танци и фолклор Фунес Вероника Беатрис. Заместник -управителят е преподавателя по фолклорни танци Нелсън Емануел Гомез. Днес в академията участват повече от 70 ученици, разпределени в отделните категории: деца, юноши, старши и възрастни. Международният състав се състои от 16 професионални танцьори в старша катергория, като част от тях са дипломирани. Те продължават да представят достойно областта и страната. Съставът включва също така и двама технически експерти, отговорни за звука и картината на танцовите спектаки. Шоутата се озвучават на живо, благодарение на музиканти от региона и страната, които също биват подбирани от Академията за всеки проект.

Ансамбъл „Летящите грузинци“ е основан през 1996 година. Групата представя програма в рамките на час – красиво приключение, от което струи грузинския дух, емоция и експресивност. Ансамбълът присъства за първи път в България, но са участвали в множество фолклорни фестивали в Мексико, САЩ, Бразилия, Аржентина, Китай и други държави. В репертоарът им присъсрат 14 фолклорни хореографии, с които определено ще развълнуват публиката и ще станат любимци на великотъновци.

Ансамбълът от Египет е основан през 1995 година от млади непрофесионални танцьори, обичащи народните танци. Колективът се състои от 45 човека, които съхраняват и популяризират египетското фолклорно изкуство по света, но само 15 от тях ще са в България. Групата е създала и училище за танцово изкуство, където танцьорите предават любовта си към египетския фолклорен танц на следващите поколения.

Фолклорна формация „Естефания Каиседо“ от Колумбия е основана през 1998 година като резултат от работата на бивши ученици от гимназията в Баранкиля, Колумбия. Те, под ръководството на преподавателя Иван де Хесус Сиснерос Кано, започват представянето на хореографски разработки, изпълнявани в миналото. Танците, които изпълняват, са под влиянието на колумбийската карибска зона, тъй като точно това е районът, откъдето те черпят фолклорното си вдъхновение. От следващата година, 1999, започва провеждането на ежегодния Фестивал „Естефания Каиседо“, считан за един от най- видните културни събития в града.

Група „Стийл груувинг“ от остров Мавриций е създадена на остров Мавриций през 2002. Състои се от трима стийл-пен перкусионисти, барабанист, бас китарист, трумпетист, саксофонист, кийборд-изпълнител и певец. Групата участва в юбилейното Х-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново и сега ще участват за втори път. 

За първи път на фестивала участие ще вземе и група от Перу. Група „Peru Multicolor“ е основана на 9 февруари 1999 година в град Лима, столицата на Перу. Представят перуанското фолклорно изкуство и характерни костюми от всички райони на страната. Към момента групата се състои от 40 човека (музиканти и танцьори), които представят изкуството си на национално и международно ниво.

Фолклорен танцов ансамбъл „Оро“ от Ниш, Сърбия, е основан през 1959 година. От 1991 година Ансамбълът работи със студенти от Културния център към Университета в Ниш. Със своя темперамент, красота на костюмите и богат репертоар, те представят всички региони на Сърбия. Преобладаващи са танците и песните от Долината Нишава и Югоизточния регион на Събрия. Ансамбъл „Оро“ е член на CIOFF Сърбия и е един от най-атрактивните национални танцови ансамбли.

Ансамбълът от Чили е основан през 1999 година. Формиран е от бивши и настоящи студенти от различни местни университети, младежи и професионалисти, които се чувстват свързани с чилийската култира и нейното разпространение. Ръководител е Marta Gallegos Segura, която е университетски преподавател в университет в Биобио. Музикален директор – Cristian Sobino, танцов ръководител – Margarita Gallegos Segura. Те за първи път пристигат в България.

Домакини на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново ще са танцов състав „Търновче“, Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ от Велико Търново, Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода“ от Горна Оряховица, Фолклорен ансамбъл „Жар“ от София и Академичен фолклорен ансамбъл от София с ръководител Иван Тодоров. Ансамблите ще участват в дефилетата и в българската вечер, която ще се състои на 28 юли /петък/.

Концертите ще са всяка вечер от 20.00 часа в парк „Марно поле“.