Промени в проекта бавят завършването на терена на стадион Ивайло, доставят чимовете от Гърция
Промени в проекта бавят завършването на терена на стадион Ивайло, доставят чимовете от Гърция / Дарик нюз

Промени в проекта и яка скала са забавили ремонта на терена на стадион "Ивайло" и в най- добрия случай той ще е готов в началото на септември. Четиримесечният срок за завършване на съоръжението изтече на 11 юли. В момента строителите монтират канавки за отводняване на пистата, каквито не са били предвидени в първоначалния проект, но са много необходими, обясни Красимир Иванов- технически ръководител на обекта. Фирмите- изпълнителки очакват удължаване на срока от страна на Община В. Търново, както и одобрение на промените в проекта. Изпълнител на строителните дейности, започнали официално на 11 март, е консорциум от три фирми със седалища във В. Търново, София и Шумен. Става дума съответно за ВТ "Инженеринг" ООД, "РБ Грийн" ООД и "Топлоснабдяване- 2000" ООД. Съдружнците са се регистрирали като консорциум "Спортстрой- ВТ 2012" със седалище в старата столица.

Най- големи проблеми до сега строителите са срещнали със скалата. По проектно ниво те са слезли с 62 сантиметра под предишния терен, но отстрани е трябвало да дълбаят по- надолу за шахтите и в северната част са попаднали на яка скала, която ги е забавила. До момента са готови двайсетте отводнителни шахти от двете страни на терена, свързани със 1606 метра дренажни тръби. Монтирана е и автоматичната поливна система, която влиза в първия от трите пласта дренаж на пясъчна основа. 550 метра тръби са подредени под терена, 35 разпръсквача излизат над него. Три резервоара, от по десет кубически метра всеки, ще захранват системата, която черпи по 28 кубика вода на час. Пластмасовите цистерни са доставени и заедно с помпите ще бъдат разположени над трибуната в североизточната част на стадиона, като помещението е пред завършване.

Готови са и постаментите за двете врати, които обаче също не са заложени в проекта и ще се закупят допълнително.

В източната част на съоръжението е монтиран колекторът на отоплителната система. Маркучите за нея ще бъдат положени на 28 сантиметра под тревата и са с обща дължина с дължина 27 километра. До края на тази седмица шуменската фирма в консорциума ще изпрати работници, които да започнат монтажа на маркучите. По думите на Красимир Иванов той ще отнеме три- четири дни. Веднага след това започва насипването на предпоследния слой пясък. Преди тревните чимове ще бъде насипан още един пасъчен слой, но вече примесен с хумус.

Самото тревно покритие е предвидено да бъде разширено, за да отговори на изискванията на Международната футболна централа и да придобие общ размер 110:74 метра. По 2, 5 метра широка ще е буферната зона, в която ще се движат асистент- съдиите, толкова е и пространството зад двете врати. Така игралната площ остава 105:68 метра. Тревата за терена ще бъде доставена от Гърция. Според Красимир Иванов веднага след като Общината одобри промените в проекта изпълнителите ще увеличат капацитета на работа и за двайсетина дни ще са готови да положат чимовете. След това трябват поне още толкова дни на тревата да се вкорени, така че в най- добрия случай теренът ще е готов за игра през септември. До тогава новият "Етър- В. Търново" ще трябва да домакинства в Дебелец на мачовете си от Северозападната "В" група.