Празник на суджука готвят в Горна Оряховица
Празник на суджука готвят в Горна Оряховица / netinfo
Празник на „Горнооряховския суджук” да има реши на вчерашното си заседание Горнооряховския общински съвет.Прочутият деликатес, ще бъде „честван” на 27 май в навечерието на Деня на Горна Оряховица и цели съхраняването на местните традиции. Такъв празник в миналото на града също се е отбелязвал и се е наричал „Варакосване”. Името му идва от увитите с варак рога на биволите, които заедно с касапите и месопродавците, са участвали в празничното шествие.
Деликатесът е емблема на Горна Оряховица от много години и се произвежда в няколко местни фирми, които ще участват в надпревара за най - вкусен горнооряховски суджук в деня на празника.
Възобновяването на тази стара традиция е по идея на кмета на общината Никола Колев и беше подкрепено от общинския съвет.
За историята на деликатеса, пише акад. Иван Радев в книгата си “Дългата памет”. Създател на суджука е синът на Мирчо войвода, който спасил Велико Търново от кърджалиите. Тогава войводите снабдявали Горна Оряховица с биволици и така започнал да се произвежда емблематичния суджук.