Почина Илиян Николов
Почина Илиян Николов / снимка: личен архив

След дълго боледуване днес почина Илиян Николов - президент на Европейската Асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ. Той е роден на 20 юли 1946 г. във Велико Търново. Завършил е Висшия машинно-електротехнически институт и Висшия икономически институт в София.

23- годишен става Икономически директор на шивашко предприятие „Деню Георгиев". 10 години работи като преподавател и научен сътрудник във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий". Създател е на Факултет „Математика и информатика" към университета. В трудовата си биография заема и поста икономически директор на Завода за запаметяващи устройства. Директор е и на СД „Академия" към Българската академия на науките.

Автор и съавтор е на над 100 разработки и публикации, сред които книгата „Богатствата на Балкана". От 1994 г. е изпълнителен директор на Сдружение "Екологична Стара планина". През 1996 г. се кандидатира за Президент на Република България. Автор и водещ на седмичното телевизионно предаване „Богатствата на България".

16 години от своя живот Илиян Николов посвети на съхраняването и разпространяването на фолклорните музикални изкуства. Историята ще го запомни като създателя на Фестивал № 1 в Европа за традиционни народни изкуства- Старопланински събор „Балкан фолк", провеждан ежегодно във Велико Търново! Илиян Николов определяше Събора като „Чудо, родено от силния дух на българския народ". Голямото му човешко сърце, неизмеримата му обич към българския род и родина, искреното му отношение към българското и световно фолклорно наследство му дадоха сили да организира и проведе десетки национални, европейски и световни фестивали от Музикални празници „Евро фолк".

Поклонението ще се състои на 7 март от 14.00 часа  в ритуалната зала на Гробищен парк  - Велико Търново. Поклон пред светлата му памет!