Падна първият сняг, жълт код за Великотърновско
Падна първият сняг, жълт код за Великотърновско / снимка: БГНЕС

Заваля първият сняг. Заради силен вятър, сняг и поледици днес в Северна България е обявен оранжев код. Снеговалежите и силният вятър ще създават условия за навявания и виелици в областите: Разград, Търговище, Шумен, Силистра и Добрич.

От Националния институт по метеорология и хидрология съобщават, че жълтият код за потенциално опасно време е в сила за 11 области на страната. С понижението на температурите дъждът ще преминава в сняг в областите: Кюстендилска, Пернишка, София-град и Софийска област, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска и Русенска.

На много места в страната вече има заснежени и заледени пътни участъци. Затворени за движение са проходите Златишки и Върбишки, а през Дюлински е забранено преминаването на товарлни автомобили. Забранено е преминаването на автомобили над 10 тона през проходите Вратик, Елена, Петрохан и Шипка, а над 20 тона през Айтоски проход.

Температурите ще продължат да се понижават. Минималните ще са между минус 2 и 3 градуса, по Черноморието и в югоизточните райони - между 5 и 7 градуса, максимални в повечето места - между 1 и 6 градуса.

В сряда ще е студено, предимно облачно, с превалявания от сняг. В Източна България ще остане ветровито, в останалите райони до вечерта вятърът ще отслабне. В четвъртък ще има променлива облачност, без валежи. Вятърът ще се ориентира от запад и в Дунавската равнина ще се усили. Ще остане студено, като минималните температури ще се понижат на места до минус 5 - минус 6 градуса, а и максималните ще са малко над нулата.