Общините не прилагат ефективно компостирането
Общините не прилагат ефективно компостирането / dariknews.bg

Половината от общините на територията на РИОСВ - Велико Търново имат известен опит в компостирането на биоразградими отпадъци, сочи справка на инспекцията до Министерството на околната среда и водите.

Към настоящия момент единствено в Община Трявна има поставени компостери на обществени места, като приблизително 20 % от количеството образуван компост се използва в земеделието.

Общините Стражица, Горна Оряховица и Велико Търново са направили опит за въвеждане на домашно компостиране през 2007 и 2008 г. с раздаване на биоразградими торбички и поставяне на контейнери/ компостери. Инициативите са се провалили, защото контейнерите не са били използвани по предназначение от домакинствата, били са изпочупени или откраднати и като цяло гражданите са проявили незаинтересованост към идеята.

С проекта за реконструкция и модернизация на Габровското общинско депо за твърди битови отпадъци и превръщането му в регионално за нуждите на общините Габрово и Трявна се предвижда изграждането на компостна площадка на него. В тази връзка ще бъде въведено домашно компостиране в селата от община Габрово, а в града ще бъдат поставени контейнери за биоразградимите отпадъци.

Община Полски Тръмбеш е кандидатствала с проект за въвеждане на компостиране през 2005 г., който не е бил одобрен, а Община Стражица няма официален отговор от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството дали подаденият проект на общината ще бъде финансиран.

Информацията, която РИОСВ  събра от общините за опита и действията им по отношение на биоразградимите отпадъци, ще бъде използвана в рамките на българо-холандски проект за управление на биоразградимите отпадъци с изграждане на инфраструктура за разделно събиране и третиране на тези отпадъци на регионален принцип, изпълняван от екоминистерството на национално ниво. Той цели да подпомогне практическото прилагане на националното и европейско законодателство в областта на управление на отпадъците и по-конкретно постепенно да се прекрати депонирането на био-отпадъците. За нуждите на общините ще бъде изготвено Ръководство за управление на био-отпадъците.

Компостирането е процес на естествено разграждане на хранителни, животински и растителни отпадъци, хартия и картон. То става под въздействието на микроорганизми при достъп на кислород, влага и топлина.