/ Община Свищов
Многократно предходното и настоящо ръководство на община Свищов правиха опити за придобиването на старите войнишки казарми, които пустееха от близо 20 години. От 31 август 2018 г. с комисия на Министерство на отбраната, представители на областна администрация и с представители на община Свищов, теренът от 320 декара е официално предаден на община Свищов за стопанисване и управление.

Министерство на Културата отпусна над 12 хил. лева за 7 читалища в община Свищов

Придобиването на бившите казарми е ключов момент за развитието на Свищов, защото чрез възможностите, които предоставя се  създават благоприятни условия за социално-икономическото развитие, не само на общината, но и на целия регион. Кметът на Свищов Генчо Генчев подчерта, че за първи път във времето на демокрацията община Свищов придобива толкова мащабен терен за своите нуждите.

„От тук нататък ни предстои изключително много работа по отношение развитието на  тази зона на бившите казарми. Някои изпитват притеснения, че те са дадени като държавна помощ по чл.54 от Закона за държавната собственост, но това не бива да ни притеснява, тъй като в ал.3 на чл.54 от Закона за държавната помощ се дава възможност за реализиране на инвеститорски интерес (съгласно с чл.22а от Закона за насърчаване на инвестициите) на инвеститор, получил сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.

Със съдействието на МРРБ бяха ремонтирани 300 м от напорния водопровод в Свищов

Предстоят ни много срещи и разговори, изработване на подробен устройствен план за развитието на терените, определянето на общодостъпните зони, които ще бъдат поне 20-30%. Това касае най-вече бреговата ивица, защото за първи път след толкова много години си отваряме излаз към река Дунав“, каза кметът Генчев и допълни, че темата за новопридобития терен е една много сериозна и обширна тема, която предстои да бъде широко обсъждана.