Новият френски посланик ще работи за по-добри икономически отношения между България и Франция
Новият френски посланик ще работи за по-добри икономически отношения между България и Франция / DarikNews.bg

Новият посланик на Република Франция в България Ксавие дьо Кабан ще работи за развитие на двустранните икономически отношения между двете държави. По негови думи в момента икономическите връзки между страните не са на достатъчно добро ниво. Ще работим заедно за това френските инвеститори да имат желание да инвестират в България, каза във Велико Търново Ксавие дьо Кабан. Според него инвестициите в България са едно добро предизвикателство.

Френският посланик е в България от три седмици, а посещението във В. Търново е първата му официална извънстолична визита. Негово превъзходителство откри във Великотърновския университет Франкофонски център за академично качество, а по-късно се срещна с кмета Даниел Панов.

Новият френски посланик е бил заместник-шеф на протокола на Министерството на външните работи на Франция. От 1991 до 1995 г. е отговарял за връзките с медиите във Френското посолство у нас. Работил е в дипломатически мисии в Джибути, Кипър и Бразилия. Говори няколко езика, включително и български.

На срещата в Община В. Търново присъства и директорът на Френския културен институт в България Гийом Робер. Според него културните отношения между двете страни са много добри. Изложба на съкровища от тракийската цивилизация ще гостува в Лувъра през следващата пролет. Експозицията ще остане в световния музей три месеца и се очаква да бъде посетена от 3 млн. туристи, обяви Гийом Робер. Поредица от изложби организира културния институт както в София, така и в Париж.

“Велико Търново работи активно с френския град Байон от 7-8 години. Това партньорство ще продължи и занапред”, каза кметът Даниел Панов. С посланика са обсъдени възможностите за обмен на ученически групи, певчески състави и други общи културни проекти. Велико Търново ще ползва и френски опит в кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019 г. Два града във Франция вече са печелили престижното отличие. Марсилия е обявен за европейска културна столица през настоящата година, през 2004 г. наградата печели Лил.