/ iStock/Getty Images
Към онлайн обучение преминават всички детски градини и училища в община Свищов
Всички базари, пазари и тържища в област Велико Търново преустановяват дейността си от утре. Това реши на свое заседание Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

Забраняват се и публичните мероприятия, като изключение се прави за предизборните прояви. След срещата стана ясно, че това ще е единственото затягане на мерките в региона за момента и то е провокирано от тенденциозното покачване в броя на заразените с коронавирус.

Без проблеми стартира имунизирането във Великотърновско

Д-р Евгения Недева, началник на Регионалната здравна инспекция във ВеликоТърново, уточни, че се предвижда и засилване на контрола върху спазването на сега действащите противоепидемични разпоредби.

Тя посочи, че ще се наблегне върху задължителното носене на маски на закрито, както и на открито при струпване на много хора на едно място. Тя увери, че натискът над здравната система за сега не е притеснителен.

Заетостта на леглата за COVID болни в областта е 43%, а при тези от интензивния сектор - 62,5%. Към днешна дата в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ има разкрити три специализирани отделения за пациенти с коронавирус.

„За момента това е сигурно. От там нататък обсъждаме това, което ще предприемем, когато областта ни влезе в зоната с 300 заразени на 100 000 души население“, коментира още д-р Недева, като не даде конкретна прогноза кога това ще се случи. Инфектираните с COVID-19 в региона са 260 на 100 000 души.

Спират плановите операции и свижданията във Великотърновско

Зам.-областният управител Ивета Кабакчиева допълни, че се обсъждат построги разпоредби, които да ограничат разпространението на вируса, в сферата на образованието, като има няколко варианта, но няма окончателно решение.

„Търси се решение, при което населението и бизнеса в региона да са максимално защитени“, поясни Кабакчиева, като уточни, че при евентуално влошаване на ситуацията Областният кризисен щаб ще препоръча нови мерки, а решението ще бъде взето от Регионалната здравна инспекция и отделните общини.

38 новозаразени във Великотърновско и две жертви

Относно ваксинацията в региона от РЗИ увериха, че тя върви с „добри темпове“, но все пак доставените дози са много по-малко от необходимите за всички, които са заявили желание да се имунизират. 

Към онлайн обучение преминават всички детски градини и училища в община Свищов.
Противоепидемичната мярка, която цели ограничението разпространението на COVID-19 в региона, се въвежда със заповед на кмета Генчо Генчев.

Документът бе издаден по-рано днес след заседание на Общинския кризисен щаб и е съгласуван с Областния кризисен щаб във Велико Търново. Занятията се преустановяват официално за периода от 15 до 31 март, включително, а за посоченото време директорите трябва да създадат организация за обучение в електронна среда от разстояние. 
Агенция "Фокус"