Намаляваме с 2 милиона за двайсет години
Намаляваме с 2 милиона за двайсет години / netinfo
„През следващите двайсет години българския етнос ще се стопи с над 2 милиона души”. Това каза във В. Търново Лидия Шулева.
Депутатът от НДСВ и бивш министър на социалните грижи откри Национална кръгла маса “Училище за родители”.
„Време е да осъзнаем огромния демографски проблем, пред който се намираме. България трябва да издигне в национална кауза съхранението на нацията. Годишният прираст на българския етнос е – 6%, на турския +4%, а на ромския +14 %. Ако тази тенденция се запази за по- малко от четвърт век българите ще се стопят с 30 на 100, а ромите ще се увеличат с 25%”, заяви Лидия Шулева. Според нея в българите трябва да се създаде нагласа за възстановяване на модела от преди години- в едно семейство да се раждат и отгглеждат 2- 3 деца. За това са необходими работеща икономика, стимули от страна на Държавата и сработване на инстинкта за оцеляване на нацията.
Във форума във В. Търново участват представители на различни институции, сред които Министерството на здравеопазването, Здравната каса и Агенцията за социално подпомагане. Обсъждат се тенденциите в развитието на психопрофилактиката на раждането и на отглеждането на детето.