Най-малко ще поевтинее парното във Велико Търново
Най-малко ще поевтинее парното във Велико Търново / снимка: sxc.hu

Средно с 5 процента по-евтино ще бъдат парното отопление и топлата вода в няколко големи града у нас от Нова година, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи окончателно новите цени на природния газ и парното за първото тримесечие на 2011 година.

Според решението на държавния регулатор цената на синьото гориво се понижава с малко над 5 процента, а кумулативният ефект с поевтиняването от октомври прави спад от 6,1 процента.

От 1-ви януари цената на парното в София ще падне с 5,1 процента. Същото намаление очаква и жителите на Варна. В Пловдив и Бургас парното отопление ще бъде с 5,2 процента по-евтино, във Враца понижението на цената ще бъде с 5,4 процента, а в Разград - с 5,6 процента. Най-големият спад в цената на топлото ще бъде в Плевен - 5,7 процента, а най-малкото поевтиняване ще важи за Велико Търново - само 4,6 процента.

Намалението остава символично на фона на рязкото поскъпване на газа с 24,6 процента от 1 юли тази година, което доведе до вдигане на цената на парното с почти 19 на сто в София, а средното увеличение за останалите топлофикации беше 11,7 процента.

От държавния регулатор увериха, че няма да има извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение, а сметките с по-евтината цена ще се изчисляват по специална формула.