Над 300 фолклорни групи и състави идват на Балкан фолк- 2012
Над 300 фолклорни групи и състави идват на Балкан фолк- 2012 / Дарик нюз, архив

XVI- ото издание на Старопланински събор "Балкан фолк" започна вчера и ще продължи до 14 май във Велико Търново. Участие са заявили над 300 колектива от всички фолклорни жанрове и от всички етнографски области на България. Тазгодишният музикален форум ще се проведе в памет на Илиян Николов, който е негов създател. На името на  Николов вече е учреден и специален диплом, който ще бъде връчен на колектив, постигнал приемственост между поколенията.

Едновременно „Балкан фолк" ще се проведе и Третият Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк". Очаква се в него да се включат около 90 музикални формации, които ще се състезават в 11 категории и две възрастови групи. Участниците ще бъдат награждавани с бронзови, сребърни и златни медали. Голямата награда „Златен Орфей" ще донесе на победителя премия от 1000 лева, осигурени от организаторите на Шампионата.

Старопланински събор „Балкан фолк" и Националният шампионат по народни изкуства „Евро фолк" са част от Музикални празници „Евро фолк", организирани от Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАФФ и Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали - САФФ. Всички концерти ще бъдат излъчвани на живо от Световната Интернет телевизия „Евро фолк". Сценичните изпълнения на най-добре представилите се участници ще бъдат включвани в телевизионните продукции на Студио „Евро фолк" и показани по десетки телевизии в страната и чужбина.

XVI- ят Старопланински събор и III- ят Национален шампионат ще бъдат  открити официално тази вечер от 19.30 часа на сцената в парк „Марно поле" от кмета на Велико Търново Даниел Панов и председателя на „Балкан фолк" Калоян Николов.

Изявите на изпълнителите могат да бъдат гледани на живо денем от 10 до 18.30 часа и вечер от 19.30 на 28 и 29 април, 5, 10, 11, 12, и 13 май в парк „Марно поле". На 12 май програма ще има и на втора сцена пред паметник „Асеневци". На следващия ден от 14.00 часа в църквата „Свети Николай Чудотворец" ще се представят хорове за православни песнопения. Музикалните форуми ще бъдат закрити на 12 май от 19.30 ч. от областния управител доц. Пенчо Пенчев.
Организаторите канят жителите и гостите на Велико Търново да подкрепят с присъствие и аплодисменти благородните усилия на хилядите участници за запазването на българския дух и стародавните песенни и танцови традиции.