/ Марина Чамуркова
Четири концерта белязаха юбилейното издание на фестивала Arbanassi Summer Music
Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music вече е на десет години. Четири концерта белязаха юбилейното издание на събитието, превърнало се в музикално бижу както за архитектурния резерват, така и за културния календар на Велико Търново.

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец (СНИМКИ)

В продължение на седмица в уникалните със своите стенописи и архитектура средновековни църкви „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ звучаха произведения както на класиците, така и на съвременни композитори. 

Фестивалът започна с вечер, посветена на българската класическа музика. Съчетанието бе неповторимо и обедини произведения на Марин Големинов, Панчо Владигеров, Добринка Табакова, Юлита Фъсева и Ценко Минкин.

Следващите два концерта бяха под мотото „Руската душа“ - с творби на Пьотр Чайковски и Антон Аренски, както и „Френски парфюм“, когато звуча музиката на Камий Сен-Санс и Жозеф Кантелуб. Финал на събитието бе празнична концертна вечер с произведения на Антонин Дворжак, Франц Шуберт, Жак Ибер и Йоханес Брамс. Сред гостите бяха посланикът на Кралство Белгия Франсоа Бонтан и заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. 
 
Във Велико Търново започва Fusion Fest

Финалният концерт завърши с кратка церемония - от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов бяха връчени почетни грамоти и знаци на артистичните директори и съоснователи на фестивала - Юлита Фъсева и Димитрий Местдаг. Освен, че е родена във Велико Търново, Юлита Фъсева е един от съвременните български композитори и майстор на контрабаса. 

Всички музикални произведения бяха изпълнени от международна формация от Белгия, Франция и България - Александър Сомов и Теодора Атанасова (виолончело), Амрай Либолд (фагот), Хейди Керпичан и Майва Ларог (цигулка), Самуел Барсегян и Демна Гигова (виола), Димитрий Местдаг (обой), Пиер Оньо (кларнет), Юлита Фъсева - контрабас и сопраното Лор Бинор. 
 
Фестивалът Arbanassi Summer Music е носител на престижен европейски статут за 2019 и 2020 година и е част от мрежата от събития и културни прояви на Стария континент.