ремонт
ремонт / netinfo
Пешеходната пътека на улица „Бачо Киро” във Велико Търново, намираща се до входа на салона на читалище „Искра”, ще бъде преместена с цел подобряване на сигурността на пресичащите. С новата си локация „зебрата” ще бъде само няколко метра по-надолу от настоящето местоположение – тя ще се намира в югоизточния край на пресечката на ул. „Бачо Киро” с ул. „Цар Самуил”.

Вече са монтирани предпазни огради от западната страна на натоварената пътна артерия, същите ще бъдат поставени и до източния тротоар. Новата пешеходна пътека ще бъде разчертана в най-скоро време, ще бъдат монтирани и съответните пътни знаци.

Изместването се налага с оглед предоставената от органите на реда статистика за пътни произшествия, настъпили в района на читалище „Искра” при старото местоположение на зоната за пресичане. Установено е, че при движението си по улица „Цар Самуил” в посока кръстовището край Съдебната палата по-голямата част от водачите насочват вниманието си вляво от тях - за изкачващи се по ул. „Бачо Киро” крайградски и междуградски автобуси, а не към пресичащите вдясно от тях пешеходци.

Промяната ще сложи и край на нерегламентираното преминаване на улица „Бачо Киро” извън локацията обозначената пътека.