Мария Капон обсъди проблемите в здравеопазването на среща с медици в Г. Оряховица
Мария Капон обсъди проблемите в здравеопазването на среща с медици в Г. Оряховица / Sofia Photo Agency, архив

Водачът на листата от коалиция "Десните" Мария Капон и кандидатите за народни представители се срещнаха с лекари и сестри от горнооряховската болница "Св. Иван Рилски", които споделиха пред тях професионалните и личните си проблеми.

Недофинансираната система, липсата на млади кадри, неангажираността на държавата за перспективата на здравеопазването, както и недостойното заплащане на труда, бяха част от въпросите, които споделиха здравните специалисти.

"Медиците са наясно с живота, който живеят, както и че трябва да се рестартира системата, но не с взаимстване на един модел и машиналното му прилагане в България", каза след края на срещата Мария Капон. Имаше и революционни предложения от икономическа гледна точка. Медиците попитаха не може ли колкото повече потребяваш, толкова повече да участваш в сформирането на бюджета за здравеопазване като примерно процент от ДДС да бъде даван за здравеопазване и тогава да избегнем социалната база. Това противоречи на осигурителната логика, но е интересно и революционно, сподели Мария Капон.

Лекарите предложиха на водача на "Десните" да се въведе минимална стартова работна заплата за лекарите и сестрите. "Те имат право, защото в днешно време е екзотика да бъдат намерени добри лекари и сестри в определени специалности, така че младите да остават тук и да имат условия да работят. Това са горди и неоплакващи се хора. Те всеки ден се срещат с болестта и смъртта и знаят какво е да няма нищо по-важно от здравето", коментира Мария Капон. Дълги години тя работи по темата за здравеопазването като икономист, пациент и политик.

"Човешкият ресурс трябва да бъде развит и запазен през образование и здравеопазване. Няма как да имате добра икономика, ако няма здрав човешки ресурс. Изкореняването на корупцията не е достатъчно, нужно е монополът на здравната каса да бъде разбит. Трябва да има превенция и конкуренция в здравните каси", посочи водачът на "Десните" Мария Капон. Тя е категорична, че истинският и ефективен контрол става чрез електронната здравна карта. С нея може да бъде спасен човешкият живот, защото всичките заболявания на пациента са записани в нея и дори пострадалият да е в безсъзнание, лекарят веднага може да се запознае с историята на пострадация. Електронната здравна карта позволява дори без рецепта, пациентът да получи нужните му лекарства в аптеката.

На срещата в горнооряховската болница бе засегната и темата за ДДС върху лекарствата. "Във всички законопроекти съм предлагала премахването му или поне диференцирана ставка както на съоръжения за хора с увреждания, така за лекарства и книги. Не стига, че нямаме система, ами наказваме хората, които сами си купуват лекарствата и то на изключително високи цени, върху които се наслагват и още 20 %, които държавата си харчи, както си реши. По същия начин са наказани и болниците, които също плащат 20 % ДДС”, коментира Мария Капон. Тя приветства въвеждането на икономически и данъчни стимули, но според нея трябва да бъдат за всички важни сектори, сред които е и здравеопазването, а не само за секторите с определени корпоративни интереси.