Маргарита Попова: Все повече бежанците искат политическо убежище у нас
Маргарита Попова: Все повече бежанците искат политическо убежище у нас / Sofia Photo Agency, архив
Все повече бежанците искат политическо убежище у нас
65927
Все повече бежанците искат политическо убежище у нас
  • Все повече бежанците искат политическо убежище у нас

Сериозен ръст бележи броят на бежанците, поискали закрила от България през първите шест месеца на годината, съобщи в Стражица, където бе за празника на града, вицепрезидентът Маргарита Попова. По нейните думи от началото на годината до края на юни, бежанците, потърсили убежище у нас, са 1880, а за цялата 2012 г. техният брой е 1380.

Най- много над 740 чужди граждани са дошли от Сирия, над 220 са молбите, подадени от алжирци. Общо от Ирак и Мали у нас са акостирали над 200 души. Повечето бежанци са мъже– около 1500, пристигат и семейства с деца.

„У нас търсят закрила хора, които са пострадали от конфликта в Сирия и в регионалните конфликти в Северна Африка", допълни вицепрезидентът. Маргарита Попова уточни, че заради засилената бежанска вълна са станали по- тесни контактите между различните институции. Според нея, заради изострянето на ситуацията, ще се наложи държавата да потърси място за изграждане на още един център за настаняване с капацитет до 700 души, освен съществуващите три- в София, в новозагорското село Баня и в Пъстрогор. Вицепрезидентът апелира и към службите за сигурност да работят внимателно и с изострена чувствителност.

Чуйте я в звуковия файл.

По повод утрешните дебати по актуализацията на бюджета в Народното събрание Маргарита Попова каза, че се надява на конструктивен диалог, умерен тон и добро отношение между всички парламентарно представени политически сили. „Това би допринесло за спокойствието на всички извън парламента, за по-добрия образ на България”, обобщи вицепрезидентът.