Малкият Мук излиза на сцената на читалище Искра
Малкият Мук излиза на сцената на читалище Искра / Дарик нюз, архив

Любимата детска приказка “Малкият Мук” на Вилхем Хауф ще имат възможност да видят от 11 часа в салона на читалище “Искра” великотърновските деца. Спектакълът е на Държавен куклен театър – Русе, а днес е част от традиционния съботен афиш на театър “Весел”.
Драматизацията на “Малкия Мук” е на Славчо Маленов и Веселин Бойдев, режисьор на спектакъла е Иван Райков. Над сценографията и куклите е работила Свила Величкова. Музиката е дело на Владимир Джамбазов. В представлението участват артистите Теменуга Хараланова, Петя Венелинова, Деян Михайлов и Станислав Станев, а техен асистент е Гергана Краева.
Вечната приказка за невероятните приключения на Малкия Мук е актуална и в днешни дни. Обичаният от деца и възрастни герой се сблъсква с човешките предразсъдъци и става жертва на чуждата завист и алчност. Въпреки всичко Мук успява да се пребори с тях. Той търси духовна близост и приятелство, които среща в лицето на красивата и тъжна принцеса. Двамата доказват, че човек може да приема по-различните от него хора, че трябва да сме добри и толерантни един към друг, да си помагаме в трудни моменти. Представлението с лекота и хумор подсказва, че нравствената красота винаги може да бъде открита в хората. Изпълненият с премеждия живот на Малкия Мук се превръща в завладяваща вълшебна приказка.