Малки и големи си пожелаха здраве под еньовски венец на Самовдската чаршия
Малки и големи си пожелаха здраве под еньовски венец на Самовдската чаршия / Дарик нюз

Стотици малки и големи, българи и чужденци, преминаха под венец от 77 билки на Самоводската чаршия днес. Сред тях бе и кметът на В. Търново Даниел Панов, който също мина под венеца. Празникът за Деня на слънцето- 24 юни, бе организиран за десета година от общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". Под звуците на гайдите Атанас Пеев и Николай Беляшки хората си пожелаха да здрави. Улицата на занаятите бе огласена от еньовденски напеви, момичета раздаваха билкови рецепти. Най-популярните родни билки бяха представени в мобилна изложба, с описание на лечбните им свойства и основните отвари от тях.

Малки и големи си пожелаха здраве под еньовски венец на Самовдската чаршия
netinfo

Балсамът на четиримата крадци, новата напитка на българина "Мечата сила", панацеята на Авицена и лек срещу безплодие са билковите състави, които бяха забъркани от председателя на Съюза на билкарите Емил Елмазов. В "Мечата сила" има сок от черни боровинки, сок от кълнове на лимец, сок от джинджифил и сок от лимон.  "Всичко това се разбърква в чист балкански мед и се консумира за здраве и самочувствие", каза Елмазов.  

Той обясни, че на днешния ден хората трябва да пият вода от плодовете на растенията, защото е най- чиста и с най-позитивни вибрации. Елмазов разказа, че за да познаем коя билка е за нас, тя трябва да се откъсне веднага и да падне в ръцете ни.

Малки и големи си пожелаха здраве под еньовски венец на Самовдската чаршия
netinfo

Тази вечер празникът продължава в 20,00 часа в Арт клуб „Таралеж" с направата на "цветни бомби". Негов организатор е Румен Рачков, който ще демонстрира направата на "бомби", които се приготвят от глина, компост и различни семена, включително и амарант. Това е интересен метод, изключително популярен на Запад, за разкрасяване на презастроените бетонни градове, а бомбичките се хвърлят в различни части занемарени и неподдържани места. Целта е по този нестандартен начин да се засадят цветя, които  разцъфтяват за около две-три седмици.