/ Thinkstock/Getty Images
Председателят на Парламента Цвета Караянчева е специален гост на проявата  
С тържествен концерт на Софийската филхармония ще бъде поставено началото на честванията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Концертът е тази вечер от 19.00 часа в зала „България“ в столицата. 

Музеят с изложба за 140-годишнината на Учредителното събрание и Търновската конституция

В програмата са включени произведения на български и чужди композитори. Председателят на Парламента Цвета Караянчева е специален гост на проявата. Именно Старата столица ще е център на тържествата за паметната годишнина, а кулминацията им е през април, когато тук ще се проведе тържествено заседание на Народното събрание. 

По повод годишнината на 8 февруари 2019 г. в Народното събрание ще бъде представена изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Експозицията, която е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, ще бъде открита от председателя на парламента Цвета Караянчева в 10.30 часа.

Непосредствено след това в Народното събрание ще бъде валидиран юбилеен пощенски блок с една марка, първодневен плик и печат на тема „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 10 февруари 2019 г. Народното събрание организира Ден на отворени врати. На тази дата преди 140 години е било първото заседание на Учредителното събрание.

Гражданите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция, лични вещи, свързани с учредителите и Учредителното събрание, както и изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“.