Изложба на деца от Русаля откри зам. – председателят на парламента Иван Иванов
Изложба на деца от Русаля откри зам. – председателят на парламента Иван Иванов / DarikNews.bg

Изложба на деца от  социално слаби семейства от  Русаля откри вчера в парламента зам. – председателят на Народното събрание Иван Иванов. Експозицията представя творби на деца на възраст между 6 и 10 години от Училището по изкуства в село Русаля. Картините ще бъдат продавани с благотворителна цел, като средствата от продажбата ще помогнат на учебното заведение да осигури прехрана и отопление за своите възпитаници през зимния сезон.

Единственото по рода си училище за изкуства в България е открито през 2014 г. и е първото, където безплатно живеят и се обучават талантливи деца от социално слаби семейства от различни етноси. Целта е децата да получат качествено образование и професионална грижа с много любов и занимания с изкуство – театър, музика, танци и рисуване.

През лятото на тази година стана ясно, че съществуването на учебното заведение е под въпрос, заради недостиг на средства. Тогава мениджърите на школото потърсиха съдействие от народния представител от областта Иван Иванов, който посети на място училището и се ангажира с изложбата, която да популяризира дейността и работата на екипа на учебното заведение.

Училището продължава да търси спонсори, той като в момента издръжката на един ученик е около 20 000 лв. годишно или 500 000 лв. при настоящия капацитет от около 20 деца.