Хоро се изви край манастира, 2-годишна певица от Хотница е най-малката участничка
Хоро се изви край манастира, 2-годишна певица от Хотница е най-малката участничка / Община Г. Оряховица

С емблематичната песен „Хоро се вие край манастира", в изпълнение на ФА „Сидер войвода" при НЧ „Напредък 1869" Горна Оряховица, започна ХІІ-то издание на Петропавловския събор на народното творчество. Над 4000 изпълнители от цялата страна в продължение на два дни ще вземат участие в най-голямото фолклорно събитие за Северна България, което се провежда в околностите на гр. Лясковец. Не случайно съборът си е спечелил името „Малката Копривщица".

Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и се провежда под патронажа на кметовете на трите общини, а откриването се прави на ротационен принцип. Тази година Петропавловският събор бе открит от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Отслужен бе и благослов за здраве на всички присъстващи от отец Зоран Мамучевски. На официалното откриване на Петропавловския събор присъстваха още и кметът на община Велико Търново Даниел Панов и инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица. След откриването, на сцената край манастира Св. св. Петър и Павел излязоха гост-изпълнителите Росица Пейчева и Танцова формация „Етноритъм". Долу пред сцената пък публиката изви пъстро няколкоредово хоро.

Хоро се изви край манастира, 2-годишна певица от Хотница е най-малката участничка
netinfo

В продължение на два дни на двете открити сцени ще се представят над 200 състава с над 250 изпълнители. Най-възрастният участник в събора е 84-годишната Мария Григорова от Женска фолклорна група при НЧ „Г.С. Раковски 1934"-с. Григориево, община Елин Пелин. Най-малката изпълнителка е само на 2 години. Това е Памела Курдова от Групата за изворен фолклор-с. Хотница, община Велико Търново. Община Горна Оряховица ще се представи общо с 19 състава и двама индивидуални изпълнители.

И докато певците и танцьорите се изявяват на двете открити сцени, гостите на събора, освен да се наслаждават на техните изпълнения, могат да разгледат и щандовете със занаяти, да хапнат захарен памук или локум и да се разхладят със студена бира. Не липсват разбира се и традиционните пъстри сергии с балони, захарни петлета и други забавления за децата.

Петропавловският събор няма конкурсен характер, но организаторите са поканили творческа комисия, която да оказва методическа помощ на съставите и индивидуалните изпълнители. В състава на комисията влизат акад. Крум Георгиев - председател на Общество за фолклор в България, проф. д-р Елена Кутева - музиковед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев", доц. Митко Димитров - преподавател в катедра „Музика" на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и Галя Чохаджиева - главен уредник в отдел „етнография" на Регионален исторически музей. Всички изпълнители ще получат грамота и плакет със знака на събора.

Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.