Хамъри и вертолет в учение на полигона край Беляковец
Хамъри и вертолет в учение на полигона край Беляковец / Дарик нюз, архив

Третият етап от Комплексно тактическо учение "Обединени усилия 2013" ,на тема "Действие на батальонна бойна група за изпълнение на мисия „Отбрана", ще се проведе днес в района на военния полигон край село Беляковец.
Директор на учението е полковник  Димитър Димитров- началник на катедра "Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски" в НВУ "В. Левски". В заниманието участват всички курсанти от факултет "Общовойскови" и част от обучаемите от факултетите "Артилерия, ПВО и КИС" - Шумен и "Авиационен", Долна Митрополия.
 

Първият етап включи формирането на цялостния замисъл на учението и разработването на необходимите документи за провеждането му, индивидуална подготовка на специалистите и бойно сглобяване на ротните формирования.
 
Вторият етап бе проведен на 17 и 18 юни, като военна игра, с помощта на симулационната система JCATS в Центъра за подготовка на кадри за участие в операции по поддържане на мира на НВУ "В. Левски". В него бяха симулирани и отработени основни действия на ротна тактическа група по водене на наблюдение в зоната на отговорност, носене на бойно дежурство, демонстративни действия в близост до държавната граница, организиране  и осъществяване на логистиката.
Компютърно-подпомаганото учение бе ръководено от майор Трифон Горанов.

Днес участниците в учението реално ще извършват вече симулираните действия в пункт за управление на логистиката и в пункт за техническо обслужване, действия на наблюдателен пост на разузнавачи, унищожаване на импровизирано взривно устройство, демонстрация на леко стрелково оръжие, унищожаване на диверсионна група, атакуваща пункта за управление, демонстрация на специализиран ръкопашен бой, стоварване на десант от вертолет за унищожаване на диверсионна група овладяла логистичен обект (действия на група за реализации към Областна дирекция на МВР), медицинска евакуация с вертолет, добиване на разузнавателна информация с помощта на безпилотен летателен апарат, провеждане на бойни стрелби с бронирани машини, минохвъргачки, със стрелково оръжие, изпълнение на огнева задача с автомат "Калашников" и пистолет "Макаров" на къси и пределно къси разстояния, действия на ремонтно-евакуационна група.
В учението, освен техника и въоръжение на НВУ "Васил Левски", ще бъдат използвани леки бронирани машини "Хамър" от 61-ва механизирана бригада в Карлово и вертолет Ми -17 от базата в Крумово.
Участие ще вземат още група за реализации от Областна дирекция на МВР- Велико Търново и представители на "Аркус" /Лясковец/ със системи оръжия, които произвеждат.