крепостта "Царевец" във Велико Търново
крепостта "Царевец" във Велико Търново / netinfo
На 18 и 19 октомври 2018 г. в конферентна зала на хотел „Премиер“ – гр. Велико Търново ще се проведе Форум „Настояще и бъдеще за миналото“. Събитието ще бъде открито от 13,00 ч. с приветствие от официалните лица. Проявата се организира от Община Велико Търново, Асоциацията на общини със селища и територии на културно историческо наследство (АОСТКИН), Областен информационен център – Велико Търново и „Царевград Търнов“ ЕООД.

Събитието има за цел представители на общини, музеи, професионални и неправителствени организации, експерти и специалисти в областта на културното наследство, да споделят добри практики за популяризиране на културно наследство, неговото обновяване и опазване, енергийна ефективност в стари сгради, дигитализация на културното наследство и др.
Гост лектори на форума ще бъдат Жаки Крушон, експерт от Националната  френска асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“ и Светла Шаф, ръководител отдел „Урбанизъм и градоустройство“ – община Дакс, Франция.

Част от форума е изложбата „Настояще и бъдеще за миналото“, която ще бъде открита от 17,30 ч. в четвъртък в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Експозицията включва фотоси от Археологическо лято – предоставени от Исторически музей - Горна Оряховица и пана от Храма на Кибела от Исторически музей - Община Балчик.

За участниците в събитието е предвидена и културна програма с посещение на културно-исторически обекти на старата столица.