Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров
Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров / Дарик нюз, архив
Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров
73078
Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров
Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров
  • Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров
  • Една година условно и глоба от 2000 лева за Орлин Тодоров

Една година условно получи бившият шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата бе произнесена преди минути от окръжния съдия Пламен Борисов. Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева, както и разноските по делото в размер на 2032, 65 лв. Остава и наложената му паричната гаранция от 6000 лева.

Подсъдимият бе признат за виновен само по едно от повдигнатите обвинения, а именно за разгласяване на класифицирана информация, събрана със СРС- та, на свидетелите по делото Петър Христов, Красимира Михайлова и Екатерина Праматарова. По обвиненията за разгласяване на държавна тайна по досъдебни производства,  злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностни лица да нарушат служебните си задължения при разследвания и наказателни производства Тодоров бе оневинен.

Ловешкият обвинител Валентин Вълков, който поиска осем години затвор за бившия антимафиот, заяви, че не е очаквал такава присъда и ще обжалва в законоустановения срок. Според него съдът вероятно е взел предвид промените в Закона за класифицираната информация от миналото лято, но е въпрос на тълкуване.

Чуйте го в първия звуков файл.

Самият Тодоров коментира лаконично, че след като преспи, ще реши какво да предприеме.

Още от него във втория звуков файл.

На въпрос на журналисти защо пледоариите на адвокатите му са преминали при закрити врати, експолицаят отговори, че това е било решение на съдията. „Адвокат Косева каза, че няма да спести нищо в пледоарията си, за разлика от прокурора, и ще разкаже всичко, както е по обвинителния акт и както е написано. Защо вие не трябваше да го чуете - това го прецени съдията. Съдията каза, че в случай, че се цитира класифицираната информация, то пледоарията ще е при закрити. Той каза: Аз не знам какво ще цитира Косева, защото не съм й чел пледоарията”, заяви Орлин Тодоров.

Той бе задържан на 11 март 2011 година и остана в следствения арест в Ловеч повече от една година с постоянна мярка „задържане под стража”, наложена от Апелативен съд-Велико Търново. По- късно бе освободен първо под домашен арест, а след това и под парична гаранция. Днес съдът се произнесе, че зачита периода, в който подсъдимият е бил в ареста.