Obrazovanie
Obrazovanie / netinfo
Акцентите  в управленската програма на ПП ГЕРБ в сектор "Наука и образование“ са развитието на добро професионално образование,  преодоляването на неграмотността, инвестициите в мотивацията  и квалификацията на учителите чрез удвояване на заплащането им до края на мандата.  Развитието на професионалното образование в България ще стане  с активното партньорство с бизнеса, заяви днес във Велико Търново Милена Дамянова, експерт в Комисията по образование към ГЕРБ. По време на кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и по-високи  доходи“ Дамянова обясни, че минималната  работна учителска заплата от 660 лв. след повишението ще стане около 900 лв. .

Форумът бе организиран от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация "Ханс Зайдел". В събитието участва и председателят на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова.

Според Йорданка Фандъкова инвестициите, които вече са направени в образователната система, са сериозни. "Необходима е политическа воля, за да започнат по-сериозни инвестиции в образованието. Всички постижения в сектора се дължат именно на факта, че в правителството на Бойко Борисов образованието бе заявено като ясен приоритет. България чувствително напредна по отношение на транспортната инфраструктура, която е съществено важна за икономиката. Вече е време да обърнем сериозно внимание на инвестицията в хората – хората, които могат да развиват икономиката, да увеличава БВП“, категорична бе тя.

"Настояваме на държавно ниво да бъдат разработени план-стратегии за пенсионирането на учителите, както и за възпитателната работа", обяви председателят на Синдиката на учителите Янка Такева.  Тя  изтъкна тревожни факти свързани с учителските кадри като обяви, че през миналата година са се пенсионирали 9 000 педагози и малко след това в класните стаи са се върнали около 6000 от тях, защото няма кой да преподава.

"Не само политиците, работещите в образователната сфера, местната власт, но и работодателите имат необходимост от добри учители. Около 3 100 са учителите по чужди езици като болшинството са по английски и немски език. Само 43-ма са преподавателите по френски език в страната. Така загубихме един европейски език.  Само 747 пък са физиците в училищата, а до 3 години  20 % от тях ще се пенсионират. 51 % от децата пък са само с един родител.”, каза още  Такева. И апелира, че е важно да бъде променен Законът за образованието и да стане задължително 4-годишните деца да влязат в детските градини. Нещо, което  е важно за тяхната социализация.  За целта обаче е необходимо да бъде заложена в бюджета нужната финансова рамка.

Янка Такева похвали правителството на Бойко Борисов , че е успяло да отдели 223 млн.лв в бюджета за тази година за образование. "Това са 100 млн.лв. за заплати за педагогическите и 26 млн.лв. за възнаграждения за непедагогическите кадри. Обезпечени са всички дейности от Закона за образованието. 14,6 млн.лв. са предвидени за транспортни разходи на учители. 50 млн.лв е целевата субсидия за националната програма за образование, 12 млн..лв. за транспорт на ученици, а 11 млн.лв. за детските градини”, съобщи още  Янка Такева.

Тя посъветва  в следващата бюджетна рамка да се забрани да се правят капиталови разходи от единните стандарти. "Даваме по 7 млн.лв. безотчетни всяка година да се подготвят за училище първокласниците на бедните семейства. Това обаче е сбъркана политика”, категорична е Такева.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов акцентира на връзката между бизнеса и образованието. "След проучване миналата година сред 400 работодатели на техните нужди от работна ръка, бяха разкрити нови специалности за подготовка на стругари, хлебари, сладкари и др",  заяви  Панов.

Евгени Иванов от КРИБ обясни, че пари се намират, но въпросът е къде отиват. "Първо бяха нужни компютри, после се заговори за инфраструктура, обновяване на сгради, на отопление. А къде остана учителят? Не бива да се образова на калпак . Нужно е да се образоват образователите. Друга мантра е дуалното обучение. От него печелят работодателите, които така се сдобиват с подготвени кадри. Печели и държавата, защото се осигуряват работни места и се пестят средства за социални помощи”, каза още Иванов.

По време на кръглата маса бяха презентирани  панели, свързани с предизвикателствата и възможностите в предучилищното и училищното образование. Дискутирани бяха възможностите за активно партньорство с бизнеса при изработване на образователната политика като гарант за качествената работна сила и стабилен пазар на труда. Присъстващите обсъждаха и ролята на Общините в управлението и развитието на съвременното образование.
Очаква се на форума в старата столица да присъства и лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.