ДЕСНИТЕ предлагат промени в законодателството за българската култура
ДЕСНИТЕ предлагат промени в законодателството за българската култура / DarikNews.bg

Кандидатите за народни представители от Коалиция „ДЕСНИТЕ“ предлагат Национална програма за развитие на българската култура, разработена съвместно с представители на творческите среди. Своите намерения ДЕСНИТЕ са оформили в меморандум, който ще бъде предложен на всички политически партии, за да се присъединят и с общи усилия да изградят стратегия за българската култура.

“Нейната цел ще бъде изработване на общ закон за развитие на културата, а не както до сега отделни закони за всяка от различните сфери. Например: Имаме Закон за българското кино. По същата логика би трябвало да имаме Закон за българската Графика, Живопис , Театър и т. н.”, коментира иконописецът Димчо Димчовски, кандидат за народен представител от великотърновската листа на ДЕСНИТЕ. Целта на тази програма е да направи прозрачно финансирането на културни проекти на национално и регионално равнище. Общата рамка ще гарантира равнопоставеност на отделните изкуства при финансирането им от държавата. По този начин  ще се отпускат средства не само за производство на кино филми, но и за проекти в други области на културата и изкуството, обясни Димчовски.

ДЕСНИТЕ предлагат още разработване на алтернативни начини за финансиране на проекти в областта на изкуството. Например: Арт- Лото или възможност  определен процент от печалбите на Българския спортен тотализатор да се отделят за развитието на българското изкуство и култура, премахване на данъци и такси за организации регистрирани в обществена полза. “Бюджетното разпределение за култура в държавата ни в настоящия момент е 0,6%, което неминуемо гарантира принизяване на естетическите ценности на нацията. Нашето искане е този процент да не бъде по- малък от средствата за бюджета на Министерството на вътрешните работи. Считаме , че това ще бъде достатъчно, за да се стимулира културния живот в страната”, каза водачът на листата на ДЕСНИТЕ във В. Търново Мария Капон. Кандидатите представиха своите предложения в областта на културата на среща с  представители на творческите средите в старата столица.

ДЕСНИТЕ настояват още нормативно признатите разходи при арт прояви и други дейности да бъде повече от досегашните 40 %. “Категорично настояваме за премахване на сертификата за износ на произведения на изкуството, който се издава от Националната художествена галерия и е единствено признат като сертифициращ документ за авторство”, заяви Димчо Димчовски.

Според ДЕСНИТЕ стратегията за развитие на българските читалища трябва да бъде съобразена с демографската реалност. Трябва да се създадат критерии за откриване на нови читалища в населените места, както и критерии за разпределение на бюджетите им. Тези условия трябва да гарантират справедливо финансиране на читалищата в съответствие с развиваните в тях дейности.

Създаване на фонд за стипендии за талантливи ученици в държавните училища по изкуствата и културата, асоциирани към Министерството на културата, лансират още кандидатите на ДЕСНИТЕ. Те предлагат на национално отговорните партии да се присъединят към изготвения от тях меморандум и независимо от изборния резултат да гарантират, че ще работят активно за създаването и осъществяването на националната програма за развитие на културата и изкуството.