ДЕСНИТЕ чуха проблемите на селските кметове
ДЕСНИТЕ чуха проблемите на селските кметове / DarikNews.bg

Кандидатите за народни представители от Коалиция ДЕСНИТЕ се срещнаха с кметове и кметски наместници от Община Велико Търново, за да обсъдят най-наболелите проблеми на малките населени места. Водачът на листата Мария Капон и кандидатите Калина Прокопиева от Горна Оряховица, общинският съветник от В. Търново инж. Николай Николов и бившият шеф на общинската служба за местни данъци и такси Цветомир Енев изслушаха тревогите на селските кметове и поеха конкретни ангажименти за решаването им.

Новият закон за опазване на селскостопанската продукция бе един от поставените въпроси. Сега действащият не е актуализиран повече от 40 години, каза Мария Капон и увери кметовете, че новият проектозакон ще бъде внесен за обсъждане в следващото народно събрание. Самата тя е провела разговор с вътрешния министър Йордан Бакалов, за да съдейства за положително становище от страна на МВР. Проблем ще бъде обезпечаването на този закон, но все пак ще търсим начини той да бъде финансово подплатен, посочи водачът на ДЕСНИТЕ.

“Оставили сме се като държава някой чиновник някъде да решава на кого ще се пази продукцията. В Сухиндол безнаказано обират лозята, във Видинско незаконно жънат чужди ниви, но в Кюстендилско им пазят черешите. Тази практика трябва да бъде прекратена”, заяви Цветомир Енев. Кметът на Леденик Иван Стоянов се обяви за американския модел за опазване на частната собственост и земеделската продукция и поиска хората да имат право да използват оръжие, защитавайки имотите си.

Друг проблем, който поставиха селските кметове, е невъзможността да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, тъй като търновската община не попада в този обхват. Мария Капон обясни, че такъв проблем съществува и в Румъния, затова двете съседки трябва да направят всичко възможно, за да променят действащата европейска директива, която определя правилата за кандидатстване по програмата. Това може да стане едва през следващия референтен период след 2020 г., но подготовката и дискусиите трябва да започнат още от сега, коментира Капон. По думите й това ще позволи на населените места чрез свои проекти да кандидатстват по програмата извън голямата община.

ДЕСНИТЕ се обявиха и за мерки, които да доведат до реална децентрализация. Решението беше предложено от Цветомир Енев. “В България 90 % от парите централизирано се събират от данъка върху добавената стойност. Ако 15 на сто от ДДС постъпва в държавата, а останалите 5 % се отстъпват на общините, тогава местната власт ще има финансов стимул да подобри стандарта на живот на хората и няма да имате притеснения за асфалта. Европейските пари са важни, но трябва да намерим начин за преразпределение на нашите си пари”, посочи Енев.

Кметът на Балван постави проблема със закриването на детските домове. В дома в Балван беше направен ремонт за над милион и половина лева, а децата намаляха на половина. С извеждането на децата от дома ще се стигне и до закриване на училището в селото, а ние имаме добрата практика от 10 години и намираме работа на възпитаниците на дома след завършването на образованието им, посочи кметът. Негови колеги се оплакаха още, че масово родителите спират децата си от детските градини, защото таксите са непосилни. Водачът на листата на ДЕСНИТЕ Мария Капон лансира идеята, че за учениците след 8 клас, които пътуват до градовете, държавата трябва да поеме транспортните разходи чрез делегираните бюджети на училищата.

Кандидатите представиха още една своя новаторска идея, която беше посрещната с одобрение.ДЕСНИТЕ предлагат въвеждане на мобилни аптеки, които да доставят лекарства и медикаменти и до най-отдалечените села. Това вече е направено в Германия, където бусове, оборудвани като аптеки, обикалят по населените места и след предварителна заявка доставят лекарства по домовете на хората. Два са текстовете в закона, които трябва да се променят, за да въведем тази практика и в България. Проблемът е да се преборим с лобистките интереси на големите фармацевтични вериги”, обясни Мария Капон.