Деца сурвакат за здраве, посрещат ромската Нова година
Деца сурвакат за здраве, посрещат ромската Нова година / DarikNews.bg, архив

Великотърновският кмет и шефове на институции в града ще бъдат сурвакани и наричани за здраве и късмет по повод настъпването на ромската Нова година.

Сборна група деца от великотърновските СОУ ”Владимир Комаров” и СОУ „Г. С. Раковски”, ОУ „Хр. Смирненски" в с. Водолей и ОУ „ Васил Левски" в с. Леденик, водени от представители на Центъра за развитие на общността, ще посетят сутринта Областна администрация и Община Велико Търново, където ще сурвакат областния управител инж. Георги Рачев и кмета Даниел Панов.

Своите поздравления по повод Василица децата ще поднесат и в Регионалната здравна инспекция, инспектората по образованието и в Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Младежки доброволчески клуб „Младежта е толерантност” ще направи по повод Василица   на 15 януари от 18.30 часа прожекция на филма „Ром Кихот” в клуб „ТАМ” във Велико Търново.  Филмът представя живота на една ромска махала. Почетен гост на прожекцията ще бъде В. Леков, който е главен герой във филма.

Василица или Банго Василий се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празникът е свързан с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като той бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Банго Василий се празнува три дни - на 13, 14 и 15 януари. Според ромските традиции на Василица от сутринта деца обикалят съседски къщи и сурвакат за здраве, късмет, берекет и плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак” зависи късметът и щастието им през новата година.