Дадоха ход на делото за грабежа в Хаинбоаз, разпитват свидетели
Дадоха ход на делото за грабежа в Хаинбоаз, разпитват свидетели / снимка: БГНЕС, архив

Великотърновският окръжен съд даде ход на делото за въоръжения грабеж в прохода Хаинбоаз. Днес вървят разпитите на част от свидетелите – около 20-на души. Съдебният състав прие назначените две психологически експертизи на подсъдимите Иван Райков и Бойчо Тодоров, които установиха, че двамата са напълно вменяеми и годни да участват пълноценно в съдебния процес. След изслушването на свидетелските показания ще бъде насрочена нова дата на следващото заседание.

Четирима са подсъдимите по делото - габровците Ивайло Василев-Горния, Иван Райков, Бойчо Тодоров и 45-годишният гватемалец Хосе Мартинез. Те са обвинени във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда в съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси.

На 3 август 2011 година групата нападна автомобила на 45-годишния бизнесмен Атанас Атанасов, движещ се по пътя Велико Търново - Гурково. След разклона за Въглевци в прохода Хаинбоаз автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе открит в безпомощно състояние. Нападателите задигнаха чанта с над 65 000 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване и залавяне.