Честваме 110 години от Илинденско-Преображенското въстание
Честваме 110 години от Илинденско-Преображенското въстание / Дарик нюз, архив

С панихида от 10:00 часа в Катедралния храм „Рождество Богородично” ще започне отбелязването на 110-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Във В. Търново организатор на днешното честване е ВМРО-Българско национално движение.

Час по- късно е тържественото поднасяне на венци и цветя на паметник „Майка България”, в присъствието на военен караул. От 11:30 ч. на церемония в актовата зала на Община Велико Търново ВМРО ще отличи с почетния си знак  заслужили граждани на старата столица.

На 2 август 1903 г. българите в Македония и Одринско въстават срещу вековния турски поробител.

„Това бе гласът на първата клетва, положена преди десет години от Дамян Груев в Солун (1893 г. – създаването на ВМРО) и израсла във всенародно съзаклятие: Безумно дързък боен зов към империята на султаните; Зов за братска помощ към освободените оттатък Рила и Родопите; Зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят ... Тъкмо това обстоятелство, че въстанаха най-отдалечените от България и най-съседни до Гърция македонски краища, дойде да подчертае самородния български характер на движението против турската тирания ... Въстанието в Битолско и Одринско беше масово. Целият народ се вдигна на крак и свърза съдбата си - живот, имот и чест - с изхода на борбата. Никое друго въстание на Балканите не струва в толкова късо време, толкова много опустошения и невинни човешки жертви. В лицето на въстаналите македонци Турция виждаше най-завършеното въплъщение на българското бунтарство. Ето защо Илинденският подвиг е не само най-висшата точка на борческо напрежение в Македония, но и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода."

Въстанието води в Македония и Тракия до 289 сражения на 26 000 въстаници срещу 350 хилядна турска войска, в които загиват  994 въстаници, 201 села са опожарени, 4 694 са избити, изклани и живи изгорени мъже, жени и деца от мирното население. 3 122 жени и моми са изнасилени, а 176 пленени. 70 835 души са остават без домове, а 30 000 бягат в България.  Жертвите от турска страна са 5325 войници.

В Битолски окръг между 2 август и 23 октомври стават 150 сражения, в които загиват 746 четници, в Солунско - 38 сражения и 109 убити четници, в Скопско - 15 сражения и 93 убити, а в Одрински революционен окръг 36 сражения, 56 убити четници и стотици мирни жители. На 12 септември 1903 година Генералния щаб на Битолския революционен окръг излиза с окръжно писмо за прекратяване на въстаническите действия и саморазпускане на щаба.