Ансамбъл „Българче” отбеляза 50-годишния си юбилей
Ансамбъл „Българче” отбеляза 50-годишния си юбилей / netinfo
Кметът на Старата столица Даниел Панов подчерта, че ансамбъл „Българче” е една от емблемите на Велико Търново
С впечатляващ концерт Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” отбеляза 50-годишния си юбилей. Събитието премина при огромен интерес – над 2500 великотърновци запълниха до краен предел Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, където бе спектакълът. Кметът на Старата столица Даниел Панов също уважи концерта и в приветствените си думи подчерта, че ансамбъл „Българче” е една от емблемите на Велико Търново.

Ансамбъл Българче отбеляза 50-годишния си юбилей
netinfo

„Изключително се вълнувам, че днес сме заедно, че толкова много великотърновци от всички краища на България и на света са се завърнали в родния град, за да отбележат 50-годишния юбилей на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”. Вече половин век фолклорната формация е радостта и гордостта на Велико Търново и ревностен пазител на българщината. Многобройните награди от музикалната сцена в България и в чужбина, които ансамбъл „Българче” е завоювал през годините, издигат престижа и авторитета на старопрестолния град”, каза Даниел Панов. Веднага след встъпителните си думи той покани на сцената основателя и пръв художествен ръководител на ДЮФА „Българче” – маестро Михаил Дюлгеров, заедно с настоящите ръководители – Галя Иванова, доц. Митко Димитров и Петър Петров. „Ансамбъл „Българче” е школа по родолюбие за хиляди великотърновци. Дълбок поклон пред вас, задето възпитанието на нашите деца в дух на родолюбие, познаване и опазване на фолклора, традициите и обичаите, са ваша кауза”, обърна се Даниел Панов към тях. Градоначалникът изказа благодарност и на всички хора, които през десетилетията са обучавали възпитаниците на ДЮФА „Българче”.

Ансамбъл Българче отбеляза 50-годишния си юбилей
netinfo

За огромния принос за опазването и популяризирането на българската народна песен и танц, на фолклора и традициите, ансамбълът бе удостоен с високото отличие – Почетен знак на Кмета на Община Велико Търново, както и със Старопрестолна грамота. Даниел Панов ги връчи на Галя Иванова, доц. Митко Димитров и Петър Петров.

Ансамбъл Българче отбеляза 50-годишния си юбилей
netinfo

С 5000 лева Общината ще подпомогне турнето на формацията в Букурещ, осигурени бяха средства и за новите северняшки носии. Още 5000 лева ще отпусне Министерството на образованието и науката – за нови музикални инструменти.

Освен впечатляващите изпълнения на 150-е деца и младежи от музикалния, танцувалния и хоровия състав на ансамбъла, изненада за публиката бе появата на голяма сборна формация от бивши възпитаници. „Ветераните” на ДЮФА „Българче” показаха, че школовката по родолюбие и фолклор остава за цял живот.
 
Снимки: Ростислав Грънчаров