Абитуриент от В. Търново отива на Световното първенство в Бразилия
Абитуриент от В. Търново отива на Световното първенство в Бразилия / Личен архив

Българският национален отбор по футбол ще гледа Световното първенство в Бразилия по телевизията, но страната ни ще има представител там. При това той ще е от В. Търново. Тихомир Колев успя да се класира за финалите на Fifa Interactive World Cup 2014, които ще се проведат в Рио де Жанейро паралелно с Шампионата на планетата. Състезанието е организирано от FIFA.com и Sony Playstation3.

Fifa Interactive World Cup 2014 (FIWC) е най-престижният ФИФА турнир, хостван от EA и Sony PS3, в който играчи от целия свят вземат участие. Миналата година надпреварата счупи рекорда на Гинес за най-голям виртуален турнир в света, след като повече от 2, 5 милиона играчи взеха участие.

Дванадесетокласникът от Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов”, който се състезава под никнейма RespoL, завърши в топ 2 в петата квалификация, в която участие взеха играчи от целия свят, показвайки, че всички трябва да се съобразяват с българите в тази игра!

Класирането между първите двама в една от шестте квалификации, всяка от които продължава по месец, гарантира слот за грандфинала това лято в Бразилия.
Там той ще се бори за $ 20, 000 и VIP покана за церемонията по връчването на „Златната топка”. Заедно с него страната ни има още един представител в лицето на добре познатия на българската и световна ФИФА сцена Красимир - Krasi Иванов от Варна.

От Международната футболна централа на ФИФА ще поемат техните и на двама техни приятели разходи за хотели, път и престой. Заминаването е на 30 юни, а финалите са на 2 и 3 юли. На 4 юли организаторите ще заведат 20-те финалисти да гледат на живо четвъртфинал от Световното по футбол на легендарния стадион „Маракана”.

„Квалификацията беше наистина много тежка, но сега е доста по-леко и доста по-сладко. Много, ама много съм радостен и все още не осъзнавам какво съм направил. Чувството е неописуемо. С Krasi отиваме за златото! Ще се опитаме да докажем, че българите сме най-велики. Ако имаме нужния късмет в дадения ден, всичко е възможно”, коментира Тихомир Колев. Той и Krasi ще започнат съвместни тренировки в началото на следващия месец.