900 000 лева получава Лясковец  за саниране на три детски градини
900 000 лева получава Лясковец за саниране на три детски градини / Дарик нюз, архив

900 000 лева получава Община Лясковец за внедряване на мерки за енергийна ефективност в три детски градини. На официална церемония в София, в присъствието на премиера и министъра на икономиката и енергетиката, кметът на Община Лясковец, д-р Ивелина Гецова подписа официалното споразумение за финансиране на трите проекта. 

Средствата ще бъдат използвани за саниране на сградите на детските градини в Лясковец - "Пчелица", "Радост" и "Славейче", които са ползват от над 300 деца.

Финансирането от Международен фонд "Козлодуй" ще бъде използвано за топлоизолация на стени и тавани, подмяна на дограма и съществуващи радиатори, преустройство на отоплителната инсталация, подмяна на отоплителни котли и изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода.

Очакваните резултати от реализацията на трите проекта са да се намалят с близо 30% разходите за отоплените на сградите, като се постигнат високи нива на спестена електроенергия, както и намаляване на емисиите от вредни газове. 

Мария Илчева, ръководител на звеното за европроекти,  заяви, че Община Лясковец продължава да работи активно по всички отворени процедури за кандидатстване и да привлича финансиране за реализиране на приоритетите на общината. Едновременно с това общината поддържа доста висок процент на усвояване на средства от Оперативните програми. 

Постигнати са 63% усвояване на договорените средства по Оперативните програми на ЕС, което е един отличен резултат. Паралелно с това общината работи активно по подготовката на мащабни проекти за следващия програмен период, за който в момента тече договарянето на финансовите рамки с Европейската комисия.