50 л/ кв.м. е количеството паднали валежи
50 л/ кв.м. е количеството паднали валежи / netinfo
Близо 130 селища във Великотърновска област са с прекъснато електрозахранване, съобщиха от дирекция „Гражданска защита”, Велико Търново. В община Елена единствено в града има ток. Без електрозахранване са 15 селища в Стражишко и 10 в община Златарица. Електричество няма и във великотърновските села Присово, Плаково, Велчево и Буковец.
Обилният снеговалеж не е създал проблеми с водоподаването. В някои райони няма вода, но това се дължи на липсата на ток, който да задвижва помпите, обясниха от Гражданска защита.
50 литра на квадратен метър е количеството на валежите, които паднаха в областта през последните 30 часа. От ХМО-В. Търново съобщиха, че през нощта очакват спиране на валежите от сняг и дъжд.
Най-дебела е снежната покривка в Еленско – там снегът стигна 60 см.
Усложнена остава пътната обстановка в района на село Кесарево. По пътя Г. Оряховица – Козаревц има наводнен 200 метров участък, като дълбочината на водата е 40 см. Екип на Гражданска защита отводнява пътя.
Проходът Хаинбоаз е отворен за движение и в двете посоки. Всички леки и тежкотоварни автомобили се пропускат поетапно, като е задължително ползването на вериги.
Хаинбоаз беше затворен снощи към 21 часа заради обилен снеговалеж и аварирали тирове, които възпрепятстваха почистването на пътя.