3D графици събра за седма година форум Вижън
3D графици събра за седма година форум Вижън / DrikNews.bg, архив

Седмото издание на форума за 3D графика "Вижън" се провежда във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Той има за цел да събере работещите в областта на тримерната графика- професионални художници, компютърни специалисти, преподаватели, студенти, ученици и любители, както и фирми разработчици на софтуерни продукти, презентации на реализирани проекти в различните области на приложение на 3D.

Подпомагане на реализацията на младите артисти чрез насърчаване на желанието им за професионална квалификация и израстване също е сред целите на форума. "Вижън" се провежда във Велико Търново от 2004 г. с подкрепата на Великотърновския университет. През 2006 г. проект "Вижън" беше подкрепен и от швейцарска културна програма.

Присъствието на лектори от различни области на използването на 3D графиката допринася за прекия обмен на информация, както и контакти между работодателите в съответните области и проявяващите интерес към бъдещата реализация в тях, информира доц. Светослав Косев от Факултета по изобразителни изкуства. Той е сред основните инициатори на форума за тримерна графика, който е единствен на Балканите.

Великотърновският университет е първото висше учебно заведение у нас с въведено обучение по 3D или тримерна графика. Програмата се изучава във факултета по ''Изобразителни изкуства'', в специалност ''Графичен дизайн и визуални комуникации'' от 2000 г.

Резултатите, които очакваме от провеждане на Форума за тримерна графика "Вижън", са създаване на мрежа от хора, работещи и творящи в областта на тримерната графика, формиране у обществеността на разбиране за 3D графиката като изразно средство на изкуството, формирането на по-високи художествени критерии, стимул за младите творци за създаване на нови произведения чрез задоволяване на потребността им от изява пред публика, подчерта доц. Светослав Косев.

Тази година участниците ще могат да видят презентации и разработки на Андрей Кулешов и Елена Адамова, Георги Славов, Александър Сокеров и Христо Гелов. Форумът ще бъде закрит в 18,00 часа с награждаване на побидителя в конкурс за талисман на „Вижън 2011".