/ sxc.hu
Комплексният онкологичен център дава старт на кампания за засаждане на дръвчета
Месец ноември е обявен за световен ден за борба с рака на белия дроб. Заболяването засяга над 2 млн. души в световен мащаб. Ракът на белия дроб е  водеща причина за смърт при мъжете,  а напоследък излиза напред в класацията и като водеща причина за смърт при жените, поради високия процент пушачи. Сред основните рискови фактори за развитието на рака на белия дроб, освен тютюнопушенето и някои химически агенти, е замърсяването на въздуха.

Учени си поделиха награда от половин милион за иновации в лечението на рак

Предвид масовото изсичане на дървета в последните няколко години в България,„КОЦ Велико Търново” ЕООД дава старт на кампанията с посаждането на няколко дръвчета. Кампанията се провежда в партньорство с компанията  „Астра Зенека”. Целта е да се стимулира засаждането на дървета, възстановяването на унищожените гори, намаляване на тютюнопушенето, като превенция за борба с рака.  

Комплексният онкологичен център дава старт на кампания за засаждане на дръвчета
netinfo

Д-р Мария Рачева, която е управител на Комплексния онкологичен център, отбеляза, че през 2018 г. броят на болните от рак на белия дроб в региона са били 266, като 164 от тях са от Велико Търново, а а 80 от Габрово.

Научен пробив: Кръвен тест ще открива 10 типа рак години преди проявата на симптомите

"От началото на годината до момента броят на заболелите са 252 души - 192 от Велико Търново и 60 от Габрово. Тази статистика показва, че заболеваемостта върви с по-бърза скорост отколкото очакваме. Лошото е, че по-голяма част от хората пристигат в трети и четвърти стадий, тоест когато нямат добри възможности за комплексно лечение", каза д-р Рачева. По думите й, първият симптом на заболяването е задуха и препоръча при по-сериозна кашлица и задух да се посети лекар.