180 000 лева дава Община Свищов на футболния Академик за 2014 г., целта е оставане в Б група
180 000 лева дава Община Свищов на футболния Академик за 2014 г., целта е оставане в Б група / Дарик нюз, архив

С бюджет от около 270 000 лева приключи 2013 година ОФК “Академик” /Свищов/. 160 бона от тях целево са отпуснати на клуба от Общината. Половината от тях са гласувани, когато отборът бе в Северозападната “В” група, другата половина след влизането му в професионалния футбол. С тези средства са покрити и разходите на детско- юношеската школа. Други 20 хил. лева Общинският бюджет е дал за изграждане на съблекални за подрастващите на градския стадион, така че те да не си пречат взаимно с мъжете.

Около 90 000 лева са влезли в касата на “Академик” от спонсори, местни бизнесмени, които са подпомогнали с различни по размер суми издръжката на клуба.

От ръководството специално благодариха и на ректора на Стопанска академия проф. Величко Адамов, който също откликва на нуждите на клуба, предоставяйки базата на висшето учебно заведение. Футболистите тренират на терените на Академията, ползват общежитие и се хранят с намаление.

За 2014 г. дотацията от Общинския съвет ще бъде размер на 180 000 лева. Целта, поставена пред отбора е оставане в групата, като ако бъде изпълнена сумата ще бъде актуализирана. От ръководството се надяват и на подкрепата на местния бизнес, така както е било до сега.

Междувременно станаха ясни две от контролните срещи на „студентите”. На 8 февруари те приемат в Свищов състава на „Етър ВТ”, а на 22- ри домакинстват на „Спартак Плевен”. Засега свободните са датите 1 и 15 февруари, за които се търси съперник от “А” група. Старши треньорът Румен Стоянов иска да направи през подготовката само четири проверки и смята, че отборът няма нужда от повече. В момента с „Академик” тренират 11-те останали от есента състезатели плюс седемте нови пипълнения- Игнат Дамянов, Иван Янчев, Цветомир Генов, Георги Василев, Любомир Деспотов, Николай Младенов и Стоян Кадифчин.

В близките дни се очакват още двама футболисти, които обаче все още не са приключили със старите си клубове.