14 години по-късно Етър отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока
14 години по-късно Етър отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока / Дарик нюз
14 години по- късно "Етър" отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока
53768
14 години по- късно "Етър" отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока
14 години по- късно "Етър" отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока
  • 14 години по- късно "Етър" отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока
  • 14 години по- късно "Етър" отново е в елита, министърът на спорта връчи купата на шампионите на изтока

След пауза от 14 години В. Търново отново има отбор в "А" група. "Виолетовото" отново е на мода в българския футбол, след като воденият от Цанко Цветанов тим влезе по категоричен начин в елита.

"Болярите" триумфираха в Източната "Б" група, оставяйки на две точки след себе си "Ботев" (Пловдив). Час и половина преди мача с ОФК "Несебър" по трибуните на стадион "Ивайло" вече имаше нетърпеливи фенове. Техният брой нарастваше непрекъснато и достигна над 4000 души.

Страхотната великотърновска публика отново бе зад отбора и го посрещна със залп от ленти и мощни скандирания. Веднага след първия съдийски сигнал трибуните показаха хореография от виолетово, бяло, зелено и червено. През цялото игрово време агитката не спря да скандира, факли горяха, виолетови димки забулваха в пелена стадиона.

Представянето на привържениците определено впечатли спортния министър Свилен Нейков, който бе на трибуните заедно с депутата Евгени Стоев, кмета Даниел Панов, областния управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, Трифон Иванов, собствениците на "Етър" Фийзи Инханлъ, Радослав Владев и Красимир Гърдев, както и много общински съветници.

Победата обаче не дойде лесно. Здраво "надъхани" гостите от Несебър заиграха открито още от самото начало на срещата, показвайки, че са дошли да спечелят мача. От своя страна етърци явно бяха ударени от напрежението и определено не им връзваше. Това принуди старши треньора Цанко Цветанов да започне да подканя футболистите да изнесат играта и да започнат да пресират. Постепенно домакините овладяха инициативата.

Удар на най-активния в атакуващ план Мартин Станкев в 23-ата минута мина до гредата, изстрели на Господинов и Йорданов бяха избити от защитата. В 30-ата минута Господинов елиминира и вратаря на гостите, но от аутлинията не успя да подаде точно. Пет минути по- късно Станкев центрира към Георги Какалов, който нацели напречната греда, а при добавката Тодор Колев загуби равновесие и не успя да вкара. Малко след това ново страхотно мелле в полето на несебърци едва не завърши с гол, но отново Какалов не успя да нанесе точен удар.

През паузата между полувремената юношите старша възраст на великотърновския клуб, водени от Борислав Евтимов, получиха купата за първенци на Зона "В. Търново" от председателя на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов и това допълнително вдигна адреналина на трибуните.

След почивката надмощието на етърци стана пълно и обръчът около вратата на Борислав Стоянов се затегна. На няколко пъти шансът помогна на несебърския страж, но в 68-ата минута логичното се случи. Тодор Колев прехвърли топката с глава към Станкев, който му я върна незабавно и таранът стреля без забавяне в левия ъгъл за 1:0.

Последният съдийски сигнал даде началото на пълната еуфория. Футболистите облякоха фланелки с надпис "Етър в А група" и се окъпаха в шампанско, а треньорът Цанко Цветанов полетя във въздуха. Сто топки с емблемата на клуба и дата 23 май 2012 г. намериха своите нови притежатели сред публиката. Спортният министър Свилен Нейков връчи купата на капитана на победителите Александър Томаш и обеща държавата да помогне за ремонта на спортната база.

Чуйте го в първия звуков файл.

Златните медали бяха връчени на играчите от кметаДаниел Панов, който обяви, че на 1 юни предстои "Ден на Етър", а агитката скандираше "Етър - шампион".

Думите на Даниел Панов и атмосферата във втория звуков файл.

Изключително щастливи бяха и собствениците на клуба, които ликуваха с отбора. Фейзи Инханлъ припомни, че е искал да направи щастливи хората по трибуните още като е дошъл във В. Търново и заяви, че ще направи необходимото отборът да играе важна роля и в елита.

"Етър": Цанков, Гайдаров, Макенджиев, Томаш, Йорданов, Анев, Димов, Станкев (89 Кямил), Господинов (44 Идриси), Колев, Какалов (61 Русков).