10 лева ще струва билетът за Мултимедийния посетителски център
10 лева ще струва билетът за Мултимедийния посетителски център / Дарик нюз, архив

Входният билет за новооткрития Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов" ще струва 10 лева, решиха общинските съветници от Постоянната комисия по бюджет и финанси към местния парламент. На сесията в края на месеца таксите ще бъдат гласувани от Общинския съвет.

Учениците ще плащат 5 лева, колкото и посетителите на възраст над 60 години. Цената за двама възрастни с до три деца бе фиксирана на 20 лева. Безплатно в посетителския център ще влизат децата до седемгодишна възраст, тези от социалните домове, инвалидите със социален асистент и организираните групи от общности зад граница, владеещи български език.

Свободен ще бъде входът и за групи от ученици и студенти, които посещават музея с учебна цел в периода от 15 септември до 30 юни. Снимките, без статив и светкавица, ще струват 5 лева на посетителите. 100 лева е цената на запис с камера. Обличането на костюм е фиксирано на 5 лева. Също толкова ще плащат туристите, които поискат сертификат за спомен от Велико Търново и посещението си в Мултимедийния център.

Беседите на български език са на цена от 15 лева, на чужд - 50 лева. Предвиден е и „комбиниран билет" за Мултимедийния център и църквите „Св. св. Петър и Павел" и „Св. Иван Рилски" в старата столица на стойност 12 лева. Учащите и възрастните над 60 години ще плащат по 6 лева. Семейният комбиниран билет е 24 лева.

При откриването на атракциона с пластичните фигури кметът Даниел Панов обяви, че до 10 март всички жители и гости на града ще влизат напълно безплатно. След това ще бъдат въведени одобрените от Общинския съвет входни такси.