Цената на хляба в региона може да достигне 1.20 лв. за килограм в края на годината. Вероятно поскъпването ще стане плавно, а първият му етап ще започне през септември, когато завърши прибирането на реколтата, съобщи председателят на Регионалната структура на Съюза на хлебопроизводителите Жени Сапунждиева.
Добивите тази година са средно около 200 килограма за декар, което е с около 30 % по-малко от събраните през миналата година количества са отчели на консултатиевн съвет по зърното в края на миналата седмица представители на Mинистерството на земеделието и горите и брнашовите организации. Вероятно изкупната стартова цена ще е в рамките на 280 – 300 лева за тон. Миналата година стратовата цена беше 160, за да стигне в края на годината 300.
Освен по-малкото количество зърно, причина за поскъпването ще бъде и повишването на цената на тока, както и необходимостта от по-добро заплащане на хората, които работят в хлебопроизводството.
Повече чуйте от Жени Сапунждиева в прикачените файлове.
Добивите тази година са средно около 200 килограма за декар, което е с около 30 % по-малко от събраните през миналата година количества са отчели на консултатиевн съвет по зърното в края на миналата седмица представители на Mинистерството на земеделието и горите и брнашовите организации. Вероятно изкупната стартова цена ще е в рамките на 280 – 300 лева за тон. Миналата година стратовата цена беше 160, за да стигне в края на годината 300.
Освен по-малкото количество зърно, причина за поскъпването ще бъде и повишването на цената на тока, както и необходимостта от по-добро заплащане на хората, които работят в хлебопроизводството.
Повече чуйте от Жени Сапунждиева в прикачените файлове.