/ netinfo
Делата, които абонати от Варна завеждат срещу „Енерго Про” и телекомуникационните компании заради надписани сметки, са намалели значително през последните години. През 2014 г. те са били над 2000, а през миналата година броят им е паднал до близо 1350. Това показват данните на Варненския районен съд, според чийто зам.-председател Пламен Атанасов спадът се дължи на приетите от ДКЕВР промени на нормативната уредба, позволяващи извършване на корекции на изразходвания ток и съответно на сметките. 

Намаление се отчита и при делата, които кредитни институции, телекоми и доставчици на битови услуги завеждат срещу своите длъжници

„Или е изградена култура между кредитори и длъжници да разрешават споровете си извънсъдебно, или е намалял броят на задълженията на гражданите към различни институции”, коментира тенденцията Атанасов. 

850 са разтрогнатите бракове през миналата година, като все повече двойки се разделят по взаимно съгласие, а не по вина на някого от двамата съпрузи. Разглежданите дела за домашно насилие са били 216 или с 24 по-малко в сравнение с 2015 г. 

Делата за притежание на наркотици са скочили повече от два пъти за две години и надхвърлят 100. Значителен ръст се отчита и при производствата за причиняване на телесни повреди

В 3-месечен срок са приключени 85 % от делата, разглеждани в Наказателното отделение, заяви неговият ръководител Силвия Обрешкова.

Кадровият проблем във Варненският районен съд вече е разрешен, обяви председателят Ерна Якова. През миналата година са били назначени трима нови съдии и общият им брой е достигал до 56.