Васко Василев: Трудно е да се обясни какво се случва в ДСБ
Васко Василев: Трудно е да се обясни какво се случва в ДСБ / снимка: ДСБ
Васко Василев: Трудно е да се обясни какво се случва в ДСБ
85159
Васко Василев: Трудно е да се обясни какво се случва в ДСБ
  • Васко Василев: Трудно е да се обясни какво се случва в ДСБ

Случващото се в ДСБ е трудно за обяснение и трудно за разбиране. Много трудно може да се обясни на хората как сме в опозиция, а в същото време сме в управляващата коалиция. Това призна председателят на местната структура на ДСБ Васко Василев. В интервю за Дарик той коментира ситуацията в партията покрай проведеното Национално събрание, на което бе гласуване оставането в Реформаторския блок (РБ) и бе приет нов устав.

Според Василев на практика отношението на ДСБ към Реформаторския блок е било показано с поздравлението на госта на събранието Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите"(ДБГ).

"При положение, че с такива „овации" посрещнахме Найден Зеленогорски, а след това с още по-голямо единодушие решихме да останем при Зеленогорски, е леко странно. Това е сериозно противоречие и би трябвало да се замислим над този факт", посочи местният лидер на ДСБ. Той разкри, че е сред несъгласните с оставането на партията в Реформаторския блок. Василев обаче е на мнение, че оставането в РБ едва ли ще доведе до разцепление в ДСБ.

„Може би ще трябва да се сближаваме по някакъв начин, за да вървят нещата напред", бе отговорът на Василев на въпрос как ще продължават да членуват в РБ редом с ДБГ.

Василев обяви, че не е съгласен и с позицията на лидера им Радан Кънев, който по време на Националното събрание призова съпартийците си да гласуват за оставане в РБ.

Варненският лидер на тъмносините коментира и ситуацията около здравния министър Петър Москов и негов съпартиец: „Нормалното поведение е, ако си в опозиция, или да напуснеш ДСБ, или министерския пост. Така бих направил аз и може би всеки добър политик. Не може да сме в опозиция, пък да имаме министър".

Васко Василев разкри още, че в момента е с изтекъл мандат и не му се налага да подава оставка.

Според новия устав във Варна ДСБ няма да има общинско ръководство. Новото е въвеждане на областен председател, който ще се предлага от националното ръководство. Председателят на градската организация ще се избира на Общо събрание на членовете и симпатизантите.

„Новият устав променя философията на ДСБ. Той е много по-близък до устава на партии като ГЕРБ, отколкото до стария устав на ДСБ", смята Василев. Според него при създаването на партията преди над 10 години е имало повече свобода и хоризонтална структура. Сега се връщала вертикалната структура, по която работят всички партии в България и на Балканите, което на практика означавало дисциплиниране. В ДСБ-Варна обаче нямало как да се стигне до разпад, защото в структурата имало „сериозни хора със сериозни намерения".

„Хората, които членуват в ДСБ, са различни. Не мисля, че това е правилният подход", е мнението на Васко Василев. По думите му в момента в България няма дясна алтернатива на управлението. А ДСБ можело да бъде такава. Излизайки от Блока обаче ДСБ рискувало много неща, като например партията да остане сама, последствията от което можели да бъдат лоши.

ДСБ и СДС имат много разминавания, които с годините стават все по-видни. А при единна кандидатура на РБ за президент, тя трябва да бъде по-различна като вид от тази на Румен Христов на предходните избори за държавен глава, смята варненецът.

„За мен ДСБ е идея и ценностна система. Не е политическа сила като повечето, които съществуват в България. И затова в момента вътре в ДСБ има спорове за това дали партията да участва в управлението, за да се запази", изтъкна местният лидер на ДСБ.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.