Варненски майки: Фондът за лечение на деца влоши работата с новото ръководство
Варненски майки: Фондът за лечение на деца влоши работата с новото ръководство / Дарик Варна
Варненски майки: Фондът за лечение на деца влоши работата с новото ръководство
87272
Варненски майки: Фондът за лечение на деца влоши работата с новото ръководство
  • Варненски майки: Фондът за лечение на деца влоши работата с новото ръководство

Работата на Фонда за лечение на деца в чужбина се е влошила след акцията на ГДБОП и смяната на ръководството, заявиха в студиото на Дарик Варна майки на деца с увреждания.  По техните думи заявленията на около 90 деца чакат да бъдат разгледани, а новите служители във фонда не отговаряли на телефоните или давали некомпетентни мнения.

„Разглеждането на документите се бави, от 5 май електронният регистър не е актуализиран, няма информация кога ще е следващото заседание на Обществения съвет. На новата администрация вероятно й е необходимо време, но заради това не трябва да страдат децата”, заяви Ивелина.

Според родителите работата на фонда при управлението му от Павел Александров е била безупречна. От 2009 г. насам броят на децата, на които годишно е оказвана помощ, се е увеличил от 276 до 1390.

„Директорът на фонда е един администратор, който изпълнява решенията на Обществения съвет, състоящ се от лекари и представители на неправителствени организации. Гражданският контрол гарантираше прозрачността на решенията”, коментира Славея.

„При спешни случаи Общественият съвет проявяваше разбиране и се събираше извънредно. Членовете в него не получават възнаграждения. Сега се правят опит да омаловажи неговата роля и решенията да се вземат еднолично”, добави Антоанета.

Майките са недоволни от изказвания на новия шеф на фонда проф. Владимир Пилософ, че нямало защо да се бърза с лечението на деца с церебрална парализа, тъй като заболяването било хронично.

Родителите на деца с увреждания ще протестират на 1 юни пред Министерството на здравеопазването в подкрепа на работещия фонд за лечение.

Целия разговор със Славея, Ивелина и Антоанета, чуйте в звуковия файл