Учителите категорични: 650 лева средна заплата от юли догодина
Учителите категорични: 650 лева средна заплата от юли догодина / netinfo
Mинимумът, който синдикатите и протестиращите учители са си поставили при преговорите с Президента и Правителството вчера, e 650 лева средна брутна работна заплата за системата на средното образование от 1-ви юли. Протестите на учителите ще продължат до удовлетворяване на учителските искания, заяви във Варна вицепрезидентът на КНСБ инж. Пламен Димитров.

В сравнение с тази година предвидените за догодина средства за средното и висшето образование са с 350 милиона повече. Още толкова са нужни за удовлетворяване на исканията на синдикати и учители, посочи Димитров. Според синдикалния лидер отпуснатото 10-процентно увеличение на заплатите от 1-ви октомври не задоволява учителите, чийто искания са за 20 на сто увеличение.

Въпросът е политически и може да бъде решен само от Министерския съвет или Тристранната коалиция, коментира Димитров. Според него вероятност от провал на учебната година засега няма.

Към днешна дата във Варна ефективно стачкуват почти 100 процента от учителските колективи. Учи се в само в 4 училища в града – Професионалните гимназии по дървообработване и транспорт, училището в кв.Галата и Вечерната гимназия, съобщи председателят на местната структура на Съюза на българските учители Веселин Рашев.

Няколко учителски колектива от морската столица имат намерение да напуснат образователната система, ако стачката на учителите завърши без резултат. Това според вицепрезидента на КНСБ би било акт на отчаяние и не би било разумен ход.

Във Варна утре предстои нов голям митинг-шествие на стачкуващи учители. Протестиращире преподаватели отново ще оформят 5 лъча, които в 16,30 часа ще се съединят на площад “Независимост”.