Твърде дългото управление на Кирил Йорданов е оставило дълбоки белези, смята социолог
Твърде дългото управление на Кирил Йорданов е оставило дълбоки белези, смята социолог / БГНЕС, архив

Ясно е, че продължилото твърде дълго управление на Кирил Йорданов е оставило много дълбоки белези у представата на голяма част от варненци за това как изглежда общината, какво прави кметът, как би трябвало да изглежда той. Това заяви за Дарик социологът Антоний Гълъбов, експерт в асоциация „Прозрачност без граници". Според него при анализиране на резултатите от кметските избори във Варна трябва да се отчитат и спецификите на града, една от които са и годините на управление на Йорданов.

Общото между варненските избори и политическата ситуация в страната е, че има значителен отлив от подкрепата на партийни кандидатури. Кметските избори във Варна показват, че отливът от подкрепа на партийни кандидатури е тотален, за всички партии, смята Гълъбов. Според него, от социологическа гледна точка важното е, че при тази значително ниска избирателна активност имаме практически разделени по равно симпатии към двамата кандидати, което означава, че няма ясно изразено мнозинство и съгласие. Дори и онези, които са гласували днес, остават разделени в предпочитанията си.

„Има желание от страна на политическите партии да видят в изборите във Варна някакъв сигнал за политическата ситуация в страната. Предполагам, че в единия случай партията, която ще победи, ще заяви, че това потвърждава нейната сила. В другия случай ще имаме същото твърдение", коментира социалогът. Според него при едни предсрочни избори на национално ниво ще бъде възпроизведена различна структура на парламента.

Според Антоний Гълъбов има много съществена линия във варненската политическа ситуация, която е свързана с парите и с богатите хора. „Варна е град с доста заможни хора, в който отвъд преките видими ангажименти към партии и позиции в Общинския съвет или общинската администрация, стоят и много ясно различимите белези на обществено превъзходство на назначението на богатите хора в живота и в политическата реалност на един град. Това е специфика, която не може да бъде видяна на национално ниво", отбеляза Гълъбов.