Турандот се завърща на варненската оперна сцена
Турандот се завърща на варненската оперна сцена / Дарик Варна, архив

Първата премиера от афиша на Опера в Летния театър ще бъде на операта „Турандот” na Джакомо Пучини. Тя ще се играе тази и утре вечер от 21 часа. Това обяви пред журналисти екипът участвал в реализирането й.

Постановъчният състав е изцяло италиански. Диригент е Леонардо Куадрини, а режисьор е Марко Катена. Маестрото е със сериозно присъствие на международната сцена. Той е посланник на Музикалната академия „Sannio” по света. Режисьорът Марко Катена в близкото минало е имал брилянтна кариера като първи тенор и е пял на най-големите сцени.  Той е режисирал  постановки на Верди, Бизе, Донцети, Моцарт, Росини и др.

В ролята на Турaндот през първата вечер ще влезе сопраното Мариана Цветкова, чиято международна кариера тръгва от Миланската скала. Шефката на Театрално- музикалния продуцентски център Даниела Димова определи певицата като изключителен вокален феномен.  Въплъщението в ролята на Турандот е 60-то поред за оперната прима, сподели самата тя.

В ролята на Калаф човекът, който успява да покори сърцето на принцесата, влиза българският тенор Бойко Цветанов, който е солист на Цюрихската опера. Част от екипа са още Евгений Станимиров, Фернанда Коста и Цветелина Малджанска, които се въплъщават в Лиу през двете вечери, Свилен Николов, Пламен Долапчиев и др. В спектакъла участват и много малди певци и артисти.

С лиричната драма в три действия „Турандот” завършва дългият творчески път на Джакомо Пучини. Вдъхновенито си композиторът получава от екзотичната приказка на Карло Гоци, която разказва за легендарното минало на древен Китай. Турандот е жестока китайска принцеса, която нареждала да убият всички женихи, не успели да отговорят правилно на три гатанки. Тя отмъщава за поруганата чест на своя прародителка. В крайна сметка тя се поддава на любовта въпреки привидното си коравосърдечие.

Цените на билетите започват от 8 лева и достигат до 30.