/ Емил Златев, личен архив
Карате и йога помагат срещу грип
100492
Карате и йога помагат срещу грип
  • Карате и йога помагат срещу грип

Карате и йога помагат срещу грип. Доказва го варненски клуб по карате, защото никой от трениращите там не е боледувал от грип. Нито тази, нито през последните няколко години. 

Треньорът Емил Златев преподава карате, йога и здравословен начин на живот вече над 30 години, като вдъхновява и мотивира своите ученици в клуб „Шотокан Е.К.Г.” да се грижат за своето тяло и дух. 

Минута в леденото море изстрелва имунитета до небето
Емил Златев, личен архив

Тренировките включват и занятия по йога на открито, дори през зимата. След физическото занимание винаги следва къпане в морето. Ледените утра се правят веднъж или два пъти в месеца. Разбира се, влизането в морето е по желание и всеки сам решава дали да се изкъпе в ледената вода. По това време на годината  здравословно е влизане в морето за не повече от минута – до кръста или раменете.

„Така организмът се мобилизира, което буквално изстрелва имунитета в небето”, казва Емил Златев.

Минута в леденото море изстрелва имунитета до небето
Емил Златев, личен архив

Все повече хора се престрашават да влязат в морето в неделните ледени утра на клуб „Шотокан Е.К.Г.”.  Идват и хора от други градове.

Здравословната физическа форма зависи почти на 100 процента от начина на хранене, показва опитът на  Емил Златев. Той е бивш шеф на звено за бързо реагиране от армията, откъдето е връзката с каратето. 

Минута в леденото море изстрелва имунитета до небето
Емил Златев, личен архив

10-15 минути утринна гимнастика и поне още толкова време вечер на отворен прозорец помагат за повишаване на имунитета. Ходенето бос вкъщи вечер сваля напрежението, но е полезно и за имунитета, казва още специалистът по йога и здравословен начин на живот. Ако искате да има ефект от заниманията, не ги правете епизодично или кампанийно, а целогодишно, съветва специалистът. 

Чуйте повече в приложения аудио файл.