Съдът ще решава за връщането на Декларацията за арменския геноцид
Съдът ще решава за връщането на Декларацията за арменския геноцид / netinfo
Над 100 представители на арменската общност от Варна, Добрич и Шумен се събраха днес пред сградата на Областна управа, за да протестират срещу решението на областния управител Христо Контров, който върна за преразглеждане декларацията, признаваща геноцида над сънародниците им.

Техният духовен водач отец Саркис внесе писмо с позицията им в деловодството на Областна администрация без да поиска среща с Контров. Протестиращите издигнаха плакати “Адмирале, все още има българи”, “Срам за един адмирал” и “Два народа – една съдба”.

Декларацията за арменския геноцид няма да бъде прегласувана на общинската сесия тази сряда, тъй като законовият срок вече е изтекъл, заяви съветникът от ПП ГЕРБ Емил Радев. Сега би следвало въпросът да бъде отнесен към Административния съд, който да се произнесе по законосъобразността на решението на областния управител, допълни Радев.

Декларацията, признаваща арменския геноцид, беше гласувана от варненския общински съвет през месец май. Тя беше обжалвана от Христо Контров заради нарушения при приемането й и разминаване на броя на присъстващите в залата общинските съветници според протоколите.

Протестът на арменската общност беше третият пореден срещу решението на областния управител. Митинги срещу него организираха ВМРО заедно с ГЕРБ и „Атака”.