Структури на ВМРО разочаровани от преизбирането на Каракачанов
Структури на ВМРО разочаровани от преизбирането на Каракачанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Разочарование от преизбирането на Красимир Каракачанов за председател на ВМРО изразиха вече бившият му заместник Костадин Костадинов и местните организации в Североизточна България. Градският лидер на партията във Варна Николай Петров определи коалиционната политика през годините като „политически курвалък”. Засега няма да има напускане на структури, а тези в морския град, Шумен и Добрич ще бъдат вътрешна опозиция на ръководството, обяви областният координатор Стефан Соколов.

„Не вярваме на Красимир Каракачанов. На конгреса през 2009 г. го подкрепихме срещу заявеното от него условие да се оттегли след две години. След президентските и местни избори поиска още година отсрочка и направихме компромис. Оказа се, че той няма намерение да спази обещанието си. За съжаление моралът в ръководството на ВМРО е в критично ниска точка Фактът, че една мъжка дума не беше спазена, обяснява много неща – и резултатите ни през годините, и различните коалиции, в които влизахме. Имаме сериозното опасение, че партията се превръща в частна фирма, чиято кауза е спасението на лидера й”, заяви Костадинов. Той беше един от конкурентите на Каракачанов на конгреса, събирайки 59 гласа. За досегашния лидер гласуваха 397 делегати, а за другите двама кандидати – общо 30 души.

„За съжаление ВМРО се оказа като всяка друга партия – и при нас има голямо недоволство, но когато то трябва да бъде изразено, всички се спотаяват”, коментира Костадинов, който ще остане редови член на партията.

Няма да има напускане на структури, а недоволните от преизбирането на Каракачанов ще бъдат вътрешна опозиция, декларира областният координатор за Варна Стефан Соколов. 

„Нямаме право да се оттеглим от ВМРО и да оставим тази частна фирма да съществува като такава. Основният ни мотив да поискаме промяна е, че сме достигнали критичен минимум от електорална подкрепа и членска маса. Това е резултат от политиката на политически курвалък, водена на национално ниво. Явявахме се на избори в коалиции с всевъзможни организации от всякакъв характер”, каза председателят на ВМРО във Варна Николай Петров. По неговите думи Каракачанов е определил резултата си от 0.99 % на президентските избори като „нелош”. Мотивът му да не се оттегли въпреки обещанието си бил, че „нямало готов човек, който да го замени”.

Срещу възможна коалиция с „Атака” за предстоящия парламентарен вот следващата година се обяви Костадин Костадинов. „Нямам нищо против общо национално обединение между ВМРО, „Атака”, НФСБ и други по-малки патриотични формации. Само че такова не може да се случи заради личности противоречия между лидерите. Обединението между ВМРО и Атака ще е между съюзници по неволя. Спрямо Волен Сидеров влязохме от режим „Разпни го” в режим „Осанна”. Имаше смисъл от подобна коалиция в парламента, когато и двете партии имаха депутати (2005-2009 г.). Тогава коментарът беше, че „Атака” е партия на лумпени и само ще загубим, ако се свържем с тях”, добави още Костадинов.