Стотици щурмуваха туристическата трудова борса във Варна
Стотици щурмуваха туристическата трудова борса във Варна / снимка: Impact Press Group, архив

Стотици безработни се наредиха на опашка за сезонна работа по морето. Напливът от хора беше в рамките на традиционната трудова борса в туристическия сектор, която се откри днес в Двореца на културата и спорта във Варна.

Във форума участваха 25 български работодатели, които обявиха над 500 свободни места. За първи път сезонни работници се търсеха не само за нашите курорти, но и за германските.

Камериерки, сервитьори, готвачи, администратори,  кухненски работници – всичко се търсеше на борсата. Най-желани от немските работодатели бяха готвачите, келнерите и помощниците в кухня. Изискването към тях, разбира се, бе да владеят добре немски език.

„Търсят се работници за цяла Германия, а свободните места са стотици. Необходимо е кандидатите да имат опит, препоръки, но най-важното е да знаят немски“, разкри Славка Радева – мениджър на мрежата EURES за България към Агенцията по заетостта.

Брутните заплати в Германия варират между 1 200 и 1 900 евро в зависимост от позицията, опита и федералната провинция, като най-високо е заплащането в Бавария, уточни Радева. За начало българите в западната страна ще бъдат назначени като сезонни работници. Онези от тях, които имат необходимото професионално образование, ще имат шанс да получат и постоянни договори. 

Доста по-скромни са възнагражденията в България. Средните заплати в туристическия сектор са между 400 и 500 лева, отбеляза Божидар Михайлов, шеф на Бюрото по труда във Варна.

„Добрите специалисти като главните готвачи например могат да имат претенции за повече пари. А и работодателите си знаят, че за да си вземат качествен човек, който да им върши работа в кухнята, трябва да предложат по-високи заплати“, каза още Михайлов. Според него  хората, които знаят езици и имат възможности, са заминали да си вадят хляба в чужбина.

Трудовата борса посетиха над 1000 лица търсещи работа лица с подходяща квалификация от общините Варна, Аксаково и Белослав.